tisdag 18 augusti 2015

5 år: Google mot Berkshire Hathaway

För några dagar sedan läste jag att Google omstrukturer lite till en mer Berkshire Hathaway(BH) liknande struktur. Google gör dock helt andra typer av investeringar. Men sökmotor-inkomsterna liknar kanske lite Berkshires float från försäkringar och kassaflöden från helägda bolag. Intressant tänkte jag och kollade in Google. Det första som slog mig att marknaden har stora förväntningar på Google via P/e 35. Google värderas till hela ca 465 Miljarder USD. Priset på Googles kassaflöde är ca 24.3. Och det egna kapitalet justerat för goodwill till ca 5 ggr.

Om man uppskattar BH's P/e, vilket är lite snårigt, hamnar den nog kring drygt hälften av Google's (jag har använt Reuters siffror för detta inlägg). BH värderas till ca 350 Miljarder USD. Priset på BH's kassaflöde är ca 12.5. Och boken justerat för goodwill ca 2 grr.

Hur har dessa bolag utvecklats de senate 5 åren?

Vi börjar med Google som har dubblats med råge.

Och fortsätter med Berkshire Hathaway som inte är långt efter:
Som vi ser har Google utvecklats bäst över 5 år. Men det är alltså inte så stor skillnad. Båda bolagen väljer att inte dela ut pengar. Som ni vet är BH min största investering. Och Google äger jag inte. Så kommer det nog att vara tills Google får en aptitligare värdering. P/e 35 på ett bolag som värderas till 465 Miljarder USD är mycket. Även om det är ett fint bolag med väldigt starka marknadspositioner på flera av deras produkter. Men många multiplar är dock det dubbla eller mer mot Berkshires...

2 kommentarer:

  1. Bra utveckling till en, bedömd, mycket låg risk. Berkshire Hathaway är mitt största amerikanska innehav. Jag är dessutom mycket positiv till BRKs eventuella köp av PCP. Om det blir av så blir det det största köpet hittills.

    SvaraRadera
  2. Ja, riskjusterat är BH mycket bra. Som en S&P 500 indexfond med guldstjärna. Med de starka kassaflödena är affärer som PCP, BNSF, Heinz framtiden. Jag tycker också PCP verkar bra.

    SvaraRadera