måndag 15 juni 2015

Glad sommar och ganska dyr Elekta!

Som värdeinvesterare blir man ofta intresserad när bra bolag har svårigheter. Elekta är typiskt. Den lysande stjärnan på den svenska medicinteknikhimlen som nu är nere för räkning. Vid ca 55 kr kan man ju tro att bolaget är billigt. Börsvärdet på detta bolag är nu kring 20 miljarder. De verkar på en duopolmarknad med Varian som enda betydande konkurrent. De borde kunna vara jättelönsamma?Men ROE är just nu 9, som ett skogsbolag. 5-årssnittet är dock  ca 20. P/e vid dagens låga vinster är ca 38. Du betalar 19ggr kassaflödet och drygt 3ggr boken ojusterat för goodwill. Utdelningen är försumbar och de långa skulderna utgör 75% av det egna kapitalet. Försäljningen har minskat sista året och du betalar 1.9 ggr detta värde. Dessutom är det svårt att riktigt begripa sig på detta mycket avancerade bolag som dock gör livsviktiga produkter. Om vi antar att Elekta dubblar sina vinster de kommande åren (till nivåer som för några år sedan) hamnar vi på P/e 19. Det är fortfarande inte billigt för ett bolag som växer så modest som Elekta. Jag är intresserad av bolaget, äger redan Getinge, men ej sugen på köp till dess multiplar - kanske kommer bättre tillfällen framöver. Vi får se.

Men först är det dags för sommarsemester i Sverige. Som utlandssvensk är den minst lika viktig om än inte viktigare är för er andra. Under sommaren försöker jag läsa så mycket jag hinner och stänga av alla elektroniska mackapärer för kommunikation.  Hursomhelst, jag önskar er alla en riktigt fin sommar! Jag kommer tillbaka på bloggen i slutet av Augusti/början av September.


13 kommentarer:

 1. Synd att Elekta blivit så osäkert då det är ett relativt stort bolag på Stockholmsbörsen inom hälsovård. Den som vågar chansa kanske börjar kolla på Biotage, Midsona och Boule Diagnostics

  SvaraRadera
 2. Ja, förhoppningsvis kommer Elekta tillbaka till gammalt gott slag. Tyvärr vet jag ingenting om de tre andra bolag som du nämner anonym.

  SvaraRadera
 3. Varian is having minor issues in its business as well. However, Varian is still growing, is much more profitable and has a better balance sheet. Therefore, I would choose Varian over Elekta. If the share price drops below 80$ I will increase my position.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yes, and Varian is still the market leader in this duopoly!

   Radera
 4. Nej, Riskminimeraren det var inte tänkt heller att du skulle ge en åsikt. Det är mer tänkt för de som kan tänkas ta större risker. Men då kan man få räkna svängningar också. Mer än 7% ner för Boule Diagnostics. Antagligen för att det är ett ganska skuldsatt bolag samtidigt som det har gått bra för dom senaste tiden. Glad Sommar till dig också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skuldsättning premieras generellt inte vid sättningar på börsen. Ha en bra sommar!

   Radera
 5. Glad sommar Riskminimeraren! Inga aktie-affärer heller under sommaren då eller? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, inte ens i min korta portfölj. Det har dock funnits något undantag något år. Men ofta blir jag påverkad av böcker jag läser som leder till affärer vid senare tillfällen. Tidigare läste jag tryckta årsredovisningar på sommaren, men de är ju svåra att få tag på nuförtiden. Och att läsa PDF versioner i t ex en iPAD under våren fungerar utmärkt. Glad sommar på dig, Spartacus! Och tack för en bra blogg!

   Radera
 6. Glad sommar Riskminimeraren! Inga aktie-affärer heller under sommaren då eller ?:)

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glad sommar på dig, Lars! Sommaren är till för reflektion inte aktion...

   Radera
 7. Svar
  1. Detsamma Aktiestoplen, jag väntar på din stora djupgående analys av FOE!

   Radera
 8. Senaste och de mest lästa bloggnyheterna inom finans:http://finansfeed.se/

  SvaraRadera