fredag 20 mars 2015

Att komma ihåg att börsen kan vara så positiv som nu - när det ser mörkare ut

Som långsiktig värdeinvesterare försöker jag köpa aktier som är fundamentalt billiga i förhållande till marknadsposition/substans/räntabilitet. Det är svårt att hitta sådana bolag i Stockholm för tillfället. Några få av de aktier som jag ökat i under senaste året är Ratos, har gått fint sedan jag ökade kring 45kr och delar ut väl; Oriflame som fortfarande tyngs av Rysssland/Rubel/Ukraina och också har skulder att beta av innan man börjar dela ut igen. Men bolaget växer i andra delar av världen, har en kapitalsnål affärsmodell och därför normalt avkastar bra på eget kapital.

I Norge finns det nu energiorienterade aktier som har mycket substans för pengarna eftersom de pressas av lågt oljepris. Här är diversifierade Bonheur det bolag jag köpt in mig i vid några tillfällen, till lite högre än dagens kurs i snitt. Men jag gillar inte att köpa bolag som direkt producerar olja/gas. gillar Bonheur för att de bl a har en intressant växande vindkraft del. Så jag nöjer mig med detta bolag.

Men förutom bolag kopplade till Ryssland och olja/energi finns få bolag som känns fundamentalt billiga i Norden.  Jag har viss kassa och jag ligger kvar i mina positioner i bolag som Lundbergs, Investor, Sampo, SCA och Svenska Handelsbanken. Det är dock långt ifrån att jag skulle öka i dessa bolag till dessa värderingar. Jag minskade lite efter nyår 2014 i Kinnevik, SCA och ett antal andra investmentbolag. Men har inga planer på att minska mer. Dock kommer min kassa från denna försäljning.

Med dessa låga räntor. denna optimism som finns nu varar inte för evigt. Någon gång i framtiden kommer en nedgång. Man blir alltid överraskad av när och hur och t o m varför. När det går ner och när börsen är översåld - motstasen till nu skall man komma ihåg dessa positiva tider och stämningar som dessa. Nästan allt går upp nu, värderingarna är kanske mer drivna av direktavkastning än värdering av vinster är höga. Någon gång i framtiden kommer situationen vara hel annorlunda. Och då finns det billiga aktier att köpa, men media kommer att vara oerhört negativ och alla kommer att se problem istället för möjligheter. Nu igonerar man problem och ser möjligheter.

3 kommentarer:

 1. Hur är din syn på Oriflame? Tror du att de nått en botten nu? De känns billiga men de har varit de i ett antal år nu. Vad tror du om deras affärsmodel och framtida utsikter?

  SvaraRadera
 2. Jag har ingen aning om de har nått botten, Investerarfysikern! Ryssland/Ukraina/Rubel kan spela bolaget mera spratt. Men duktiga Odin fonder skrev i årsrapporten nyligen (Sverige fonden) följande om Oriflame, min syn på bolaget är snarlik även om jag tycker skuldsättningen för att få bättre avkastning på eget kapital är problematisk:

  "Vi har en långsiktig strategi för ägarandelarna i Oriflame och
  vår investeringshorisont är tre till fem år. Vi tror att bolaget
  kommer att fortsätta visa en solid tillväxt i Asien, Afrika och
  Latinamerika. Från dessa områden kommer närmare en
  tredjedel av bolagets överskott. Om vi ser på bolaget ur ett
  längre perspektiv har de haft tvåsiffrig försäljningstillväxt i 25
  år trots tillväxtbekymmer under Rysslandskrisen 1998–1999.
  De senaste åren har bolagets tillväxt uteblivit till följd av ökad
  konkurrens och makroekonomisk oro i Ryssland.

  Oriflame har tagit tag i problemen i Ryssland genom
  nedskärningar, nya produkter med högre marginaler och
  förändrade incitament för säljarna så att de satsar på färre
  säljare men med ökad effektivitet. Dessutom har de byggt en
  ny fabrik i Ryssland som ska producera varor lokalt. Det
  kommer att innebära att man blir mindre känslig för
  valutasvängningar, importtullar och eventuella sanktioner. Vi
  anser att många av utmaningarna i Oriflame hanteras väl av
  ledningen och de vidtar de åtgärder som krävs. Mycket
  negativt har redan räknats in i dagens aktiekurs."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att du delar. Har själv länge funderat på om Oriflame och bolaget och om de endast har tillfälliga svårigheter nu i Ryssland och kommer komma starka ur det här. Om man ska tro på analytikerna så kommer P/E vara runt 10 de kommande åren, vilket är billigt i dagens börs. Ja, det är nog nu man bör gå in i företaget om man vill äga det i 3-5 års sikt. Får göra lite mer analys på dem, själv tycker jag att de tacklat sina problem hittills bra.

   Radera