söndag 15 mars 2015

Fantastisk färsk Fortune Magazine Interview med Fred Olsen (Bonheur/Ganger Rolf/FOE)

Ni vet alla säkert att Bonheur ASA hyr ut riggar och borrskepp via deras ägande i Fred Olsen Energy, ungefär halva omsättningen för konglomeratet. Men Kenny på Aktiefokus frågade i kommentarsfältet på denna blogg; varför t ex jag själv har snöat in så på Bonheur när det finns så många andra bolag i norsk oljeservice som också handlas under eget kapital, med rabatt, eller väldigt billigt i dessa tider av lågt oljepris, i flera fall med familjer som huvudägare. Varför Bonheur?

Fred Olsen har givit väldigt få - nästan inga - intervjuer under sitt innehållsrika 86-åriga liv. Denna intervju är därmed unik och mycket intressant för oss Bonheur/Ganger Rolf/Fred Olsen Energy aktieägare. Håll tillgodo http://fortune.com/2015/03/07/fred-olsen/.

Och jag tror att svaret på Kennys fråga delvis finns i denna intervju. Dessutom får vi insikter i Timex klockor, Olsen's andra investeringsområde - samt länken till The Simpsons...

Som jag tidigare skrivit har jag aldrig investerat direkt i olja. Men jag tycker energifrågan är väldigt intressant och den engagerar mig. Europa och EU har varit en föregångare med stora satsningar på förnyelsebar energi, visst länder som Tyskland och i än högre grad t ex Polen använder fortfarande kol som central energikälla. Men Tyskland har gjort enorma satsningar på t ex vind (se Fortune artikeln) och i än högre grad solenergi. Vindkraftparker ute till havs längs blåsiga kuster är en av flera förnyelsebara energikällor som är intressanta i Europa/Världen. Och det här Bonheur kommer in i bilden, jag tycker deras vindkraftinvesteringar är riktigt intressanta.

Dels äger och driver man i Renewables vindkraftsfarmar i fra Storbrittanien. Och i Offshore Wind bygger man upp vindkraftsfarmar till havs: via riggar/servicebåtar a) Fred Olsen Windcarrier (FOW) och en teknik som gör installation lättare b) Universal Foundation Norway (UFO). Dessutom är FOW delägare, 51%, i Global Wind service, ett globalt vindkraftservice bolag med ca 500 anställda. Dessa bolag växer och här har Bonheur något intressant på gång. Omsättningen för Renewables och fr a Offshore vind ökar kraftigt. Renewables tjänar pengar pga subventioner i fra UK av vindkraft. Men vid ett högre energipris skulle det vara mycket mera lönsamt.

Artikeln bekräftar mitt antagande om Bonheur i samband med min investering, bolaget håller så sakterliga på att ömsa skinn. Igen. Enligt artiklen har Olsens gjort detta många gånger. Det är det som är tjusningen med familjestyrda långsiktiga industrialister.

Förändrades din bild av Bonheur/Ganger Rolf/FOE efter läsningen av denna intervju?


8 kommentarer:

 1. Fantastiskt bra artikel, tack!

  SvaraRadera
 2. Intressant artikel! Det är möjligt att de andra familjeföretagen inte har samma drivkrafter som denna gubbe som faktiskt var väldigt lik Mr. Burns :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du gillade artikeln, Kenny! Ja, Annette är uppbarligen engagerad - född 56 - men i vilken utsträckning andra familjemedlemmar är involverade vet jag inte.

   Radera
 3. Jag blir ju rädd att arvtagarna inte är lika uppfinningsrika och skickliga som gubben..

  Hade varit intressant att höra mer från arvtagarna om deras visioner etc..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst blir man nyfiken på detta Anonym. Annette kommer nog att styra skutan ett bra tag till. Och Fred är ju rena ungdomen jämfört med C Munger...

   Radera
  2. Ökade lite i Bonheur iaf.. Har ett snittpris på 71,97 Svenska kronor nu och Bonheur utgör 1,76% av portföljen så det är en liten post jag har där.. Vi var väl ner på lägsta nivån sedan slutet av 2004 idag.. Kanske med all rätt då Fred Olsen Energy kommer ha rejält tuffa år och de andra verksamheterna inte är 100% redo att ta över stafettpinnen..

   Radera
 4. Man får känslan redan genom att följa familjedynastins historia i dessa länkar http://www.fredolsen.com/?aid=9043556
  http://www.teneriffaidag.com/fredolsen.html
  Dagens rädsla för bolagen verkar baseras uteslutande för rädsla för oljans framtid och riggarnas ålder, oljans framtid är ju svår att spekulera om men den styr ju bara delar av bolagens utveckling.

  Riggarnas ålder är i viss mån överdriven då man har 2 nya/nästan nya riggar/skepp utav 10 samt Byford uppgr.-10 Borgsten uppgr.-12 och Belford är ett skepp och inte plattform från 2000. Ytterligare några hade stora uppgraderingar runt 2007. Det som intresserat mig allra mest är att substansen i bolagen är fantastisk och även med avdrag för impairments på det skepp/plattformar man bedömer som ej livsdugliga så är substansen och intjäningen kvar på höga nivåer liksom substansen per aktie efter avdrag fortfarande har en hög rabatt efter ett worst case scenario. Utav skulderna är mesta delen hänförliga till Bollsta och Bolette och kalkylen gjord för att dessa på egen hand ska klara att beta av dom.
  Resten av skulderna är på så låg nivå så dom bör vara "a walk in the park" för bolagen. Bonheur är ju på många sätt det stabilare valet i gruppen kanske spetsat med et häv i mindre portion i Foe. Själv tror jag att framtiden blir spännande att följa familjeimperiet och att pappa har färgat Aneettes syn på framtiden ganska markant.

  SvaraRadera