Tesco meddelade i veckan att man tar hela 2.4 Miljarder pund i nedskriviningar, detta innebar att deras årsvinst före skatt mer än halveras. Detta är ofantliga summor i nedskrivningar i svenska kronor knappt 24 Miljarder SEK.
Man ger upp satsningen Fresh & Easy i USA och tar 1 Miljard pund i nedskrivingar där. Detta tror jag ar klokt. Problemet var beslutet att försöka sig in på den amerikanska marknaden från början även om konceptet låg i tiden. Nuvarande VD har försökt att hitta möjlighter stt vända denna relativt nya satsning till vinst, men en reträtt är nog bästa utvägen. Det kostar att etablera sig på en sådan konkurrens-utsatt marknad även om geografiskt fokusering och ett fräscht koncept om skämtet tillåts.
Tesco tar också en 804 Miljoner pund nedskrivning pa sin brittiska fastighetsportfölj. Detta innebar att man inte kommer att genomföra lika många stora supermarknadsprojekt som planerat och istället satsa på convenience-butiker och online. Detta tror jag också är klokt. Storbrittanien verkar nästan ha en överetablering av stormarknader (Tesco hade nästan 100 projekt för stormarknader i sin portfölj som nu skrivs ner).
Slutligen skriver man ner Centraleuropa med 495 Miljoner Pund och ytterligare 115 Miljoner Pund relaterade till "betalningskyddsforsakringar".
Den underliggande vinsten var 3.55 Miljarder Pund på årsbasis till Februari, ner 14,5% fran året innan. Regleringar i Sydkorea, stora förluster for Fresh & Easy i USA och minskad vinst i Centraleuropa. Dock ökade dock försäljningen till 72.36 Miljarder pund, ca 1.3%, på årsbasis till Februari.
Ca 700 Miljarder SEK i årsförsäljning sätter nedskrivningen pa 25 Miljarder SEK i perspektiv. Och man gör fortfarande en årsvinst på nästan 20 Miljarder SEK.
Detta innebar att den nya VDn har gjort ganska omfattande strategiska ändringar för Tesco. Aktien har fallit lite de senaste dagarna men handlas fortfarande en bra bit över de 340 Pence som jag har gått in på. På lång sikt tror jag dessa korrigeringar i strategi är riktigt och jag tror att de senaste årets minskade vinst är ett hack i kurvan för ett bolag som är stabilt och som har goda möjligheter i framtiden. Utdelningen på mitt inköpspris är en bra bit över 4% och bolaget delar generellt inte ut en så stor del av sin vinst, även om detta året blir ett undantag.
På vilken börs handlar du Tesco på? Finns på både London och Nasdaq?
SvaraRaderaLondon. Och aktien handlas i Pence inte i Pund.
RaderaÄr din huvudsakliga valuta en annan än SEK?
SvaraRaderaJag har också köpt Tesco nånstans kring 300-350 pence, men trots den stora uppgången i pund så har kursen i SEK knappt rört sig på grund av att pundet har försvagats. Tesco har fortfarande två tredjedelar av omsättning och vinst från Storbritannien och så lär det väl förbli ett tag eftersom Clarke signalerar att expansionen ska sakta av framöver.
Kenny, anledningen till att jag refererar till SEK är att ge svenska läsare en referenspunkt till storlek på beloppen. Jag har huvudsakligen svenska aktier i portföljen, men en del internationella och jag brukar faktiskt inte översätta till SEK utan se på innehavens utveckling i respektive valuta t ex Sampo i Euro och Berkshire i USD. Däremot tittar jag på valutor när jag går in i aktier. Att köpa Australienska aktier nu när valutan gått starkt i 30 år kanske jag skulle tveka på.
SvaraRaderaJag gör i princip samma sak även om jag börjar fundera på om jag borde hantera saken annorlunda exempelvis när det gäller Tesco eller ett annat av mina stora innehav, Japan Tobacco. Tesco har ju sin verksamhet huvudsakligen i UK, vilket innebär att valutaförändringarna påverkar Tesco på ett sätt medan situationen för Japan Tobacco är en helt annan. Japanska yenen är i fritt fall medan intjäningen finns utomlands för JT, vilket innebär att vinsten ökar i yen, men inte i SEK. Det blir svårt att jämföra resultat från år till år i aktier med svajiga valutor om man inte räknar om till en begriplig valuta, t.ex. SEK för oss svenska läsare :-)
SvaraRaderaNär det gäller Tesco så känns det som att de skriver ned så mycket de bara kan för att nå ungefär ett nollresultat (-96 % vinst efter skatt...) så att 2012/2013 blir ett hack i kurvan på den extremt långa historiken av ökande vinster och utdelningar. Jag filar lite på ett eget inlägg om Tesco som jag ska försöka få iväg inom kort. Det är lite lurigt att se igenom alla siffror med alla nedskrivningar (och uppskrivningar av fastighetsvärden tidigare år).