fredag 2 november 2012

Nya möjligheter och stora värden i ett antal bolag?

På sista tiden har det hänt mycket av intresse för oss värdeinvesterare. Det finns många möjligheter att räkna på.

Oriflame: Visst finns det vissa hot mot bolagets affärsmodell, rena onlinebolag av den typen Kinnevik investerar i t ex, och sensate rapporten var en besvikelse bl a att hitta direktsäljare till den stora tupperwarekår man redan har. Aktien föll kraftigt. Och visst de långa skulderna är ganska höga i förhållande till eget kapital. Men balansräkningen har styrkor också: mycket lite goodwill, mycket värden i fabriksutrustning och fastigheter. Och kassaflödena är starka, räntabiliteten hög och kapitalbindningen relativt låg. Detta gör att bolaget kan dela ut väl. Till dagens kurs blir utdelningen om den behålls riktigt trevlig. För ett par år sedan betalade du lika mycket för EK som du gjorde i H&M. Nu är den siffran ca hälften.

New Wave Group : Visst har bolaget en hel del goodwill i balansräkningen från alla förvärv. Och visst är skulder ganska höga mot eget kapital. Glasbruksinvesteringen ingen vidare och 11% försäljning mot Sydeuropa trist i dagens läge. Men Norden, Norra Europa och Nordamerika ser inte så tokigt ut. Det finns guldägg i bolaget som Craft. Lågt värderade vinster och Janson visade hur snabbt man kunde få positiva kassaflöden att betala av skulder med i finanskrisen. På lång sikt är bolaget intressant på dagens nivåer. Man får t o m hyffsad utdelning till dagens kurs givet att denna behålls på ett ungefär. Här måste man dock nog ha bra sittfläsk, omvärdering kan ta tid.

Kinnevik: Millicom och Tele2 växer ej så mycket mer. MTG har fått ny konkurrens och kursen är halverad och mer därtill. Kassakon Korsnäs ej längre helägd. Och eventuellt är värderingen av onlinetillgångar väl tilltagna. Men utdelningen är intressant till dagens kurs över 4% och substansrabatten över 40%. Du betalar bara i princip för Millicom, Tele2 och MTG. Och då har dessa bolag ganska låga värderingar och är långt från tidigare kursrekord. Du får Billerud/Korsnäs, Online, Metro, Transcom, BEF, Micro Finance etc gratis. Dessutom kan det faktiskt vara så att  onlineinvesteringarna inte är upptagna till sitt riktiga värde i rapporterna. Jag är mycket imponerad av Christina Stenbeck, hon är lika framåtblickande som sin far och plöjer ner etablerade vinster i nya möjligheter (Mia Brunell skall ha credit också)

Kungsleden:  Om skattemålen går 100% mot Kungsleden är värderingen rimlig. Om Kungsleden vinner några av målen är det ganska billigt. Men dessa rättsprocesser kommer att ta tid. Jag gillar deras fastigheter, speciellt Hemsö som är en stabil verksamhet. Modulverksamheten om än liten är också intressant. Fina kassaflöden. Men köper du detta idag skall du ha sittfläsk och kassa. Bolget har utan skatteutgifter hög skudsättning, jag gissar slopad eller sänkt utdelning. Och nyemission är mycket trolig. Det kan hända att det är för tidigt att gå in ännu. Kungsleden kan dock tex sälja av Tysklandsfastigheter etc för att stärka balansräkningen.

Fortum: Bra utdelning, ganska stark balansräkning för branschen, stora tillgångar i vattenkraft och kärnkraft så om fortsatt fokus på att undvika CO2 utsläpp ser det bra ut. Rysslandssatsningen en joker. Visst det nuvarande låga energipriset gör vinsterna lägre. Men över lite tid tror i alla fall inte jag på lägre energipriser. Risken är politisk i detta bolag. Om Finland och Sverige lägger ner kärnkraften tappar man mycket. Detta hände E.ON i Tyskland när de skall vara ut kärnkraft till 2020.

Securitas: Visst har man låga marginaler för tillfället, och fortfarande en hel del skulder och mycket luft i balansräkningen efter alla förvärv. Och man växer inget heller. Sydeuropa och beroendet av Europa ett annat problem. Men man köper dock in sig i utvecklingsländer, har stabil hög räntabilitet, fina kassaflöden och bra utdelning. Detta är ett stort bolag med ca 300 000 anställda. Det verkar inte dyrt för tillfället. Men kan naturligtvis bli ännu billigare.

Vad tror ni om dessa bolag?

6 kommentarer:

 1. Hej

  Av dessa bolag tycker jag bara Fortum ser intressant ut ur en teknisk synpunkt. Å andra sidan börjar den se riktigt intressant ut.

  New Wave och Securitas ser ut som att de kan vara på väg att bottna medan de andra ser ut att ha en bit kvar att falla.

  Jag la själv upp några charts på Fortum på min egen anspråkslösa blogg (eller virtuellt anteckningsblock kanske man ska kalla det).

  Titta gärna in på

  http://mattiasaktieblogg.blogspot.se/2012/11/fortum-pa-vag-att-vanda-upp.html

  om du är intresserad.

  Mvh
  Mattias

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mattias, som värdeinvesterare försöker jag titta bortom kursrörelser av aktien. Jag är intresserad av bolaget och dess tillgångar, skulder och vinster samt värderingen av dessa.

   Radera
 2. Hej. Bra sammanställning. Vi har kusligt lika analys av Fortum, Kinnevik, Securitas och Kungsleden. New Wave och Oriflame har jag inte analyserat då de ligger utanför min kompetenscirkel.

  Jag köper i Fortum och Kinnevik på dessa nivåer nu. Securitas och Kungsleden kan vara intressanta men har nog inte margin of safety på dessa nivåer. Tror inte på nån snar vändning för dessa två bolag så känns bäst att avvakta.

  / Whimsical

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, men Securitas värderas lågt speciellt i förhållande till försäljningen. Skulle de bara marginellt öka marginalerna skulle det se riktigt intressant ut. Kungsleden är ett annat case. Securitas ger fin konstant utdelning, men i detta fastighetbolag kommer det nog ta ett bra tag innan utdelningar blir stabila.

   Radera
 3. Hej,

  Mycket intressant! Det är en väldig pessimism kring Kinnevik för tillfället, många verkar misstro värderingarna i balansräkningen för online. Oavsett, är onlineområdet "endast" 20%, och jag tycker att oron är överdriven, jag har svårt att själv värdera onlinebolagen, men jag litar på Kinnevik, de har tidigare gjort mer bra än dåliga affärer och jag tror samma förhållande kommer bestå framöver.

  En fråga på Securitas, jag kan inte sluta fundera över om inte detta är en såkallad "value-trap". Sedan 2008 har vinsten sakta minskat, bolaget är ganska skuldsatt och de "värden" som bolaget har är nästan uteslutande personal och sitt varumärke. Vad tror du ska kunna vända utvecklingen för Securitas?

  I dagsläget tycker jag nog att det intressantaste investeringsobjeketet är TeliaSonera. Har tagit en del stryk p.g.a. dålig publicitet kring mutanklagelser osv. Men kollar man på vad man får; ett bolag som förvisso knappt växer, men har stabila vinster/kassaflöden, höga marginaler, oligopol på den nordiska marknaden, stabila vinster oavsett konjunktur.

  Värderas till 10 ggr vinsten, utdelning 6,5% (70% av vinsten), handlas under 2 ggr eget kapital. I mina ögon räcker det med att TeliaSonera växer i takt med inflationen så är jag nöjd med denna investering. Sedan finns möjligheter för ytterligare tillväxt i Euroasien. jag tycker det är oförskämt billigt!

  Någon som ser på Telia ur en annan synvinkel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om Kinnevik, vad gäller Secutias så är detta ett stabilt bolag.Vi får se om jag får rätt, men jag tror att exempelvis Securitas och G4S har ganska bra vallgravar för större säkerhetsuppdrag som flygplatser och stora event.

   Vad gäller Telia så måste du beakta att Tele2/Millicom värderas med 40% rabatt om du köper Kinnevik (substanrabatt). Jag ser med värden i detta än i TeliaSonera, dessutom eftersom KInnevik är ett stort innehav för mig vill jag inte ha för stor vikt mot operatörer i min portfölj då teknikskiften kan ändra förutsättningarna i denna bransch.

   Radera