söndag 14 oktober 2012

Om risken med att köpa aktier utanför Norden

På de ekonomibloggar jag sporadiskt följer tycker jag mig finna en trend. Många privataktiesparare köper aktier i andra länder. De kan vara upplslag från Skagen fonder, Weintraubs nya fond eller annat som har gett dessa privatinvesterare ideer till aktier. Bolag i Kanada, USA, Frankrike och Italien analyseras och köps.

Många av dessa investeringar kommer säkert att bli mycket framgångsrika. Men själv är jag väldigt försiktig att köpa aktier direkt utanför Norden. Och den främsta orsaken är relevant informationsunderskott. Detta gör det svårt att göra helhetsbedömningar om risk. I Sverige (Norden) kan jag följa många olika papperstidningar, webversioner av affärstidningar, bolagens rapporter, bankers bedömningar och analyser under lång tid och därmed bygga upp en kunskap om ägare, branscher och bolag. Jag kan ganska väl bedömma skillnaden i risk mellan Fabege och Hufvudstaden, eller New Wave och H&M.

Dessutom är courtagen mycket högre.

Tesco och Berkshire Hathaway är två exempel av få undantag för mig. Men jag fann mycket information om bolagen och av bolagen så jag tyckte mig kunna bedömma risk. Berkshire är mitt största innehav och jag gjorde ett inköp för en längre tid sedan efter att läst alla rapporter och den är bara att behålla, utvecklingen har varit ganska bra även om ingen direktavkastning.

Eftersom jag bor i Östasien igen kan man kanske tro att jag efter att ha spenderat totalt  6 - 7 år där äger en massa aktier aktier asiatiska bolag. Jag äger inte en enda. Har lite Indexfonder i Asien det är allt. Men många av mina nordiska bolag har stor exponering mot dessa marknader så indirekt har jag ända investerat i denna region. Men då har jag under flera år läst Aktiespararen, Affärsvärlden, di.se samt rapporter och skapat mig en helhetsbild av risken för dessa nordiska bolag.

Hur skaffar ni er tillräckligt med information om utländska bolag för att kunna göra kunniga investeringar? Eller resonerar ni som mig?

7 kommentarer:

  1. Följer utländska bolag genom utländsk media, podcasts, bloggar, hemsidor mm. Om man kan engelska så finns det ingen anledning till att bara ta in information på svenska. Motley fools podcasts är mina favoriter.

    SvaraRadera
  2. Håller mig inom Norden. Läser dock gärna om och försöker följa även utomnordiska bolag. Inte minst för att kunna använda som referensobjekt men i portföljen håller jag mig främst till nordiska.

    SvaraRadera
  3. Jag håller mig till Norden + USA. Inte så svårt att få information om stora amerikanska bolag.

    SvaraRadera
  4. Håller med ovanstående att det viktiga är att välja några bra bolag som man tror på långsiktigt och därefter följa dem, inte var de har sin hemvist. Det är minst lika enkelt att ta del av information om bolag i USA som i Sverige.

    SvaraRadera
  5. Jag håller mig primärt inom Sverige av två skäl, dels p.g.a. att det är lättare att ta till sig information. Men även eftersom svenska företag tenderar att handlas med en lägre premie än den anglo-saxiska sfären.

    Ibland händer det däremot att jag investerar utomlands. Jag köpte BP när den kraschade p.g.a. felbedömningar gällande skadorna som skulle uppstå i mexikanska golfen. Man extrapolerade då från Exxon Valdez utan att ta hänsyn till att havsbotten i golfen läcker olja och att det finns ett helt ekosystem för att utnyttja den energin vilket jag drog nytta av.

    Dessutom har jag varit sugen på något europeiskt telekomföretag eftersom dessa har tagit mycket stryk.

    SvaraRadera
  6. För några år sedan blev det ett par spekulativa köp (Fortum och BP plc) men sedan dess har jag hållit mig till Stockholmsbörsen.

    Den senaste tiden har jag läst på lite om Intel som ser billig ut samt ett par kanadensiska banker men än så länge har det inte blivit några avslut. Är helt enkelt inte tillräckligt bekväm med att läsa igenom rapporter och pressmeddelanden på engelska. T.ex. är det lite svårt att avgöra vilka redovisningsprinciper som skiljer sig från de vi har här.

    Kanske gör jag det svårare än vad det behöver vara men för att känna trygghet i ens beslut känns det som att det är nåt man borde ha koll på, lite iaf.

    SvaraRadera
  7. Tack för era intressanta synpunkter! Mitt arbetspråk de senaste10 åren är engelska så precis som för många av er är det inget större hinder. Men David nämner olika redovsningsprinciper, där har vi en intressant aspekt av relevant informationsunderskott som jag nämner. Norden är också ett rimligt område att följa bolag på. Stora bolag i Norden och en del mindre i Sverige. Tid är en knapp resurs när man har jobb och familj. Visst håller jag ett öga på Europa i nuläget, de sista åren har jag varit nära att köpa Carrefour, Eon och France Telecom. Men som tur var litade jag på min intuition om att jag inte visste tillräckligt. De är alla väsentligt billigare idag och dessutom är Euron billigare. Många olika politiska faktorer har också ändrats för tex Eon där kärnkraften kommer att bli värdelös i Tyskland 2020.

    SvaraRadera