fredag 18 mars 2016

Peking, Kina ett decennium senare - en kommande betraktelse

Under 2000-talet har jag spenderat ca 10 år i Östasien. Jag skriver sällan om dessa erfarenheter. Detta eftersom syftet med bloggen är att hålla mitt svenska skriftspråk levande (och gärna utveckla detta) och bättre följa vad som händer i Sverige (och Europa). I mitt jobb har jag under dessa tio år i Asien använt svenska ytterst lite (nästan inte alls). Under flertalet av dessa år har jag inte pratat svenska alls i vardagen - förutom med min familj. Men vissa år har vi haft svenska/skandinaviska vänner och bekanta på plasten där vi bor. Det är alltid roligt när man går hem från jobbet (bor man här är man alltid 6-7-8 timmar före svensk tid) att se vad som är morgonnyheterna på t ex dn.se, di.se eller i SVD Näringsliv (internet och mobiler blir snabbare och snabbare, men förstås lite beroende på vilket land man är i). 

Eftersom min blogg är anonym berättar jag inte exakt vad jag bor eller vad jag gör. Men för drygt 10 år sedan bodde vi i Peking en kortare tid. Jag har inte varit tillbaka i Peking sedan dess. Och snart skall jag resa dit. Då tänkte jag försöka beskriva och fånga de största skillnaderna mellan Peking då och nu. Jag har varit i några andra kinesiska städer efter det, men det har varit i södra Kina och faktiskt för ganska många år sedan det också. Det skall t ex bli intressant och se hur mycket blockerad man är av de kinesiska myndigheterna vad gäller sociala medier och internationell media via webben nuförtiden. Vad jag förstår är FB t ex ytterst begränsat i Kina. När vi bodde där var det mest internationella nyhetskanaler och "siter" som BBC och CNN som var blockerat. Men det var innan genombrottet för sociala medier. Och internet var ännu inte så snabbt. 

Så tanken är att det kommer en Peking top 10 förändringsbetraktelse inom om några veckor. Om det går skall jag hitta en vinkel för t ex svenska bolag. För drygt 10 år sedan, innan Peking OS, minns jag att det fanns en pingis-restaurang som var en hyllning till Jan-Ove Waldner. Det är också ett bestående minne från taxi chaufförer i Peking att när man på ytterst knagglig och dålig kinesiska sa att man var svensk, svarade de: "Ahhh, Waldenäärr". Alla visste vem han var och svenska exportbolag (och ambassaden) utnyttjade detta. Vi får se vad pekingbor säger våren 2016 om man är svensk? 

8 kommentarer:

  1. Intressant. Ser fram emot inlägget.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du gör det, hoppas jag kan bjuda på något intressant!

      Radera
  2. vore intresasnt att læsa iaktagelser kring fastighetsmarknaden

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det skall jag försöka ordna, defensiven! Tyvärr är nog Peking lite liknande som Stockholm att det finns ett enormt tryck av inflyttning. Så kanske inte representativt för Kina. Spökstadsdelarna finns nog mest i utkanter av (nyanlagda/expanderade) städer i västra och centrala Kina? Men jag kanske kan hitta lite om priser har stannat av i Peking osv. Hur snabbt det ökat, om de finns ofärdiga byggprojekt i utkanten av stan.

      Radera
    2. så bra! Det ær nog sant. Ta gjærna lite kvællsturer och se om det lyser från lægenheterna:)

      Radera
  3. Vad tror du på förhand kommer att vara de 10 största förändringarna?

    SvaraRadera
  4. Här kommer några gissningar: 1) Mer sofistikerad "upmarket" konsumtion, många mer lyxbutiker, men även mer medelklassbutiker typ H&M - även om de fanns i början av detta millennium 2) All tung industri har flyttats från Peking (skedde redan i stort innan Peking OS), 3) Mer Pekingbor kan engelska, nästan inga taxichaufförer kunde ens lite engelska för ett decennium sedan, 4) Mycket mer bilism och nästan inga cyklar (cyklar var på utdöende då också), 5) Bättre kollektivtrafik som tunnelbana och tåg, 6) Mindre "counterfeit" varor som säljs öppet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Angående modet i Kina är den här artikeln lite intressant: http://www.dn.se/ekonomi/han-har-gjort-kinesiskt-gatumode-till-sin-affar/

      Radera