söndag 3 januari 2016

Liten Bonheur ASA update (med länkar)

I ett av Lundaluppens blogginlägg från 2012 jämförde han Seadrill med FOE (del av Bonheur analys). Mot slutet av inlägget skrev han om bolagens finansiella ställning:
"Bolagens finansiella ställning skiljer också väldigt mycket åt, FOE är relativt konservativt finansierat, vilket jag tycker är rimligt i en cyklisk bransch. Seadrills finansiering ser däremot rejält riskabel ut i mina ögon."
I en norsk motsvarighet till Dagens Industri (delägd av Bonheur) kan vi läsa att detta var en mycket viktig slutsats vad gäller FOE vs Seadrill. Det är tydligt att Seadrill är i långt större problem än FOE:
Seadrill och Fred Olsen Energys två världar (dn.no börskommentar)

Med dagens låga priser på olja har dessa båda bolag stora problem i Nordsjön. Bloggaren Cornucopia har givit en länk till denna i realtid uppdaterade - intressanta -  karta till vilka oljefält som just nu är lönsamma i Nordsjön (e24.n0)

Men jag har investerat i Bonheur beroende på att de håller på att ömsa skinn och satsa på förnyelsebar energi istället för utvinning av fossila bränslen. I Fortune magazine intervjun med gamle Fred Olsen kan man tydligt förstå att detta är en genuin strategiförändring baserad på oro om vår globala uppvärmning. Därför är de följande länkarna intressanta.

1) Information om FOR's nya brittiska vindkraftsatsning finns här.

2) Vidare finns intressant information om FOR's satsning i USA här. 

3) Lite nyheter om en av Bonheurs mindre kända investeringar Scotrenewables Tidal power finns här. I mitt tidigare inlägg om Bonheurs mindre kända tillgångar kan man hitta denna satsning under punkt 6. Den är upptagen till 25 MNOK i balansräkenskaperna. Notera också att varvet som tidvatten-turbinen byggs på ägs av Olsens. Och mer information om detta tidvatten-projekt finns här.

Slutligen är jag nyfiken på om Olsens kommer att sälja "Cruise" i dessa för bolaget goda tider. P g a de låga enegripriserna är denna skuldfria verksamhet nu vinstgivande, efter flera år av förluster. Och även om båtarna är renoverade gamla kryssningsfartyg är det mycket lättare att sälja en verksamhet som tjänar bra med pengar - än en förlustbringande verksamhet.

Intressanta tider för oss aktieägare. Men priset på aktien styrs på kort sikt på FOE's ekonomiska situation.

9 kommentarer:

 1. Det här är första gången jag inte får kommentarer på ett inlägg om Bonheur. Det luktar nästan köpläge (eller i mitt fall öka), investerare är så pessimistiska och negativa om bolaget de a) äger och inte vill höra mer negativt om, eller b) inte ens funderar att köpa eftersom Bonheur är så ohett det kan bli!

  SvaraRadera
 2. Håller definitivt med om köpläget, inte minst med tanke på kursen SEK/NOK. För övrigt mkt intressant med FOR:s satsningar. Frågan är hur mycket pengar de behöver till detta de närmsta åren. Med tanke på att FOR nu har 4,6 miljarder NOK i kontanter, är det inte omöjligt med en utdelning till Bonheur og Ganger Rolf. Som situationen är nu skulle man kunna köpa ut Ganger Rolf, köpa upp mer av FOE eller betala utdelning till aktieägarna. Jämför med när Tusenfryd såldes 2007, då fick Bonheurägarna en extra utdelning på 20 NOK om jag inte missminner mig.

  Har du någon uppfattning om hur FOR kommer använda sin kassa?

  Mvh Sittfläsk

  SvaraRadera
 3. Hej Sittfläsk, tyvärr vet jag inte svaret på dina intressanta frågor. Helt klart ät att försäljningen av 49% av UK vindfarmer till TRIG gav klirr i kassan. Men samtidigt går FOE ett minst sagt dramatiskt öde till mötes. Svårbedömt!

  SvaraRadera
 4. Ja själv gör jag lika och ökar sakta och det känns som att en botten är relativt nära förestående om Inga riktigt obehagliga överaskningar dyker upp I närtid. :-)
  Intressant artickel du hittade, skulle missat den annars...
  Mvh.

  SvaraRadera
 5. Kul att du gillade artikeln, Aktiestolpen! Ja, vill inte ha några svarta svanar nu :)
  Bonheurinvesteringen har inte varit så lyckad hittills i monetära termer, men jag har fått nya kunskaper om för mig nya branscher. Dessutom lite större kunskaper i redovisning...

  SvaraRadera
 6. Olsen begynner endelig å ta grep for håndtere undervurderingen. 15.02.16 får vi se forslag til fusjon mellom Bonheur og Ganger Rolf jamfør dagens annonsering. Er vi heldige blir det en multippel ekspansjon til mer normale nivå. Uansett får verdianalyse endelig litt avkastning i den forstand at Bonheur var et bedre kjøp enn Ganger Rolf. ValueT

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Value T det kan vara början på att synliggöra värden. Men fortfarande har vi låga energipriser vilket inte är bra för Renewable Wind - och lågt oljepris som inte är bra för FOE.

   Radera
 7. Vad tycker du om fusionen Bonheur och Ganger ASA
  http://mb.cision.com/Public/2031/9909415/b6be7cf3c407db33.pdf .

  SvaraRadera
 8. Tycker att det verkar vara en bra ide! Vi som har försökt att räkna fram värden i Bonheur har gått på en hel del minor p g a snårigheter med korsägandet och subtsansrabatt på substansrabatt.

  SvaraRadera