onsdag 16 oktober 2013

Riskminimerarens trio i banker - del två

Som jag skrev i del ett gick huvuddelen från försäljningar SEB och Swedbank in i tre nya banker. Inköpen har gjorts det senaste halvåret. I del ett diskuterade jag Danske Bank som blev mitt första val där jag satt upp samma exit-kriterier som för SEB och Swedbank.

För min andra bank så letade jag vidare efter banker med krisvärdering, men utan allt för stora risker. Det skall gärna finnas lite hängslen även om naturligtvis en krisvärdering innebär en viss risk. Min tanke var lite att försöka hitta en bank i södra Europa/Europa som var kvalitet men som för tillfället var tyngd av krisen. Jag var inne på t ex Franska banker. Spanien, Grekland, Portugal, Irland (det senare där har man viss exponering via Danske) kändes för osäkert. Men när jag började läsa lite mer så framstod ganska klart hur exceptionell kvalitet den spanska banken Santander innehar. Trots enorma kreditförluster och nedskrivningar på iberiska halvön gör banken vinster i resten av världen och fungerar ganska normalt. Jag blev imponerad. Inledningsvis fick jag idéer från andra bloggare igen: ägamintid och Kenny Granath's Aktiefokus. Man tackar och bockar.

Att banken är systemviktig för det finansiella systemet på den europeiska marknaden (speciellt på den iberiska halvön) som Danske Bank är i Norden ger enligt mig hängslen.

Det finns faktiskt vissa likheter med Santander och min långsiktiga bank - Svenska Handelsbanken. Santander är en mycket effektiv bank och har mycket konkurrenskraftigt K/I tal (relationer intäkter och kostnader) precis som SHB. Detta är imponerande. Santander fick dock göra en nyemission i början krisen, SHB har inte gjort detta, aktien stod då kring 8 Euro och nyemissionskursen var 4.50 - detta för att öka kärnkapitalrelationen. När detta skrivs är kursen 6.69 Euro, man har idag enligt Reuters en ROE TTM kring 6 - 7 och P/e kring 16. Men vinster utan dessa enorma nedskrivningar ger ett mycket lägre ensiffrigt P/e tal. P/s hamnar kring 1.8, vilket är ca 5 för SHB. Kika in Santander sammanfattning : Key Figures 2010, 2011 och 2012

Santander saknar dock en stor ägare av kött och blod som SHB har i Industrivärden. Men både VD och Styrelseordförande äger aktier för betydande belopp: och då menar jag inte Boman-nivå i SHB.

Utvecklingen sedan mitt inköp ar bra, men precis som i fallet Danske räknar jag med en slagig resa. Att ha utvecklingslandet Brasilien som viktigaste marknad är både ett hot och möjlighet - slagigt kommer det att bli. Likaså kommer Santander säkert komma ur krisen i Spanien och Portugal som en ännu starkare bank. Men det är långt kvar innan den krisen är över med Spaniens skyhöga ungdomsarbetslöshet och drygt 25 % arbetslöshet av de som har arbetsför ålder, som är tillgängliga för arbetsmarknaden men kan inte få något jobb - även om de aktivt söker (Portugal är inte mycket bättre.) Som sagt, slagigt kommer det att bli.

Santander är en stor bank, en av Europas största (efter brittiska HSBC och jämnstor med franska BNP Paribas) och den 17e största globalt (baserat på marknadsvärde). Man har verksamhet i bl a Polen, GB, USA, Tyskland, Mexico, Chile, Brasilien - och Spanien och Portugal. Vinsterna är lägre nu än innan krisen men att finnas på många marknader sprider riskerna och att ha en stark marknadsposition i så väl Polen som Mexico ger ett speciellt utgångsläge. Brasilien är det viktigaste enskilda marknaden i dagsläget men iberiska halvön är nog ändå hjärtat i denna globala bank - ett hjärta som för tillfället är krossat. Europa, Sydamerika och Nordamerika där finns Santander. Man har närmare 200000 anställda i dessa tre delar av världen.

Under krisen har banken delat ut scrip dividend, man kan som aktieägare välja utdelning eller aktier. De flesta väljer aktier så banken har inte behövt dela ut så mycket, istället späds aktien ut lite. Utdelningen är dock oroväckande hög för mig. Men aktier föredras av en riskminimerare.

Jag har faktiskt inte satt upp något exitkriterium för Santander. Detta kan bli ett riktigt långsiktigt innehav för mig. Ett decennium - det tänker jag ge Santander.7 kommentarer:

 1. Ja visst verkar det som att Santanders börskurs under ett tag var lite väl nedtryckt av Spanienskräcken? De har ju tagit helt enorma nedskrivningar i Spanien, men ändå gått med vinst stadigt genom krisen och jag är också imponerad och framförallt allt K/I-talet är fantastiskt.

  Scrip dividend är inte vackert, men det är ju inte riktig utdelning men sänder en signal om var ledningen ser den långsiktiga utdelningspotentialen när lönsamheten återvänder. Tills vidare får man lite nya aktier som ökar på innehavet utan att man behöver dra på sig dyra courtage.

  Nu blir det spännande att se vilken som blir den sista banken i din trio. Om jag får gissa så har du antingen klippt till på någon amerikansk bank (som jag har dålig koll på) eller så blev det Deutsche Bank. Jag bytte själv ut en av mina fyra danska småbanker (Nordfyns, den med lägst kvalitet) mot Deutsche Bank nyligen för att inte vara så extremt exponerad mot just Danmark och småbanker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kenny, det kommer att bli ytterligare en europeisk bank - Berkshire Hathaway mitt stora innehav ger exponering mot Nordamerikanska banker. Tack för din enastående Europabank-genomgång Kenny!

   Radera
 2. Tveksamt om Industrivärden är ägare av kött och blod. Visst är det människor som styr men det känns ju lite tjänstemannastyrt. En ägare av kött och blod kallar jag Fredrik Lundberg, vilken är ägare i SHB och I-värden.

  Mvh

  SvaraRadera
 3. Ang. Deutsche Bank. Du agerar snabbt Kenny =) Ser fram emot analysen sen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, men jag hade under en tid varit lite obekväm med mitt innehav i Nordfyns bank då finanserna är väl svaga och då andelen danska banker i min portfölj var alldeles för hög. Ut med Nordfyns och in med Deutsche kändes som ett väldigt bra drag för min portfölj och jag kämpar på med att färdigställa analysen :-)

   Radera
 4. Hejsan, tack for en informativ blog for en som precis tanker ge sig in i lite privatsparande. Jag bor precis som du i Hong Kong, men har markt att Svenska banker ar inte glada i att oppna ett ISK eller liknande for mig?

  Har du nagot tips om hur jag kommer forbi det, alternativt hur jag kan komma at Svenska marknaden pa annat satt?

  Tack pa forhand!

  SvaraRadera