lördag 19 oktober 2013

Riskminimerarens trio i banker - del tre

Danske Bank och Santander. Detta var mina första val.  Och inte så komplicerat egentligen efter att ha läst på, bl a vad ni kunniga medbloggare skriver. Men jag ville ha en tysk bank och Deutsche Bank (DB) var mitt första val att studera för den tredje banken i min lilla korg av banker.

Men jag blev inte helt imponerad när jag läste på om banken. Högt K/I tal och precis som Barclays i UK beroende av investmentbanking. Vidare kommer köpet av tyska Postbank med ca 20 000 anställda ta sin tid att integrera - eftersom helt olika kultur. Dessutom tror jag att det finns en överetablering av bankkontor i Tyskland; något som SEB surt fick erfara innan man sålde sin tyska "retail bank business" till Santander för ca 5 miljarder kronor 2010. Visst Deutsche Bank ser hyfsat finansiellt stark ut efter de tre miljarder Euro de tog in i nyemissionen i våras. Men man skall komma ihåg att DB också tog in ca 10 Miljarder Euro för fullfölja köpet av Postbanken 2010 (man hade köpt de första 30% för ca 25 Miljarder kronor efter Lehman kraschen 2008).

Det finns många ganska riskfyllda aspekter i deras intjänande; investment banking är under hård - bl a teknisk - press och man kan inte tälja guld med med kniv längre, DB håller också på med trading och derivat (denna del förstår jag lite av). Visst har man diversifierat sig mer mot tyska traditionella bankkunder sedan krisens början, via bl a köpet av Postbanken från Deutsche Post - men också Berliner Bank 2007. Men man har betalt en hel del pengar för denna ändring av strategi och kulturen i den internationella delen är helt annorlunda än i de nationella traditionella delarna och detta kommer att ta tid att få att fungera. Varumärken är ytterligare ett problem - Deutsche Bank är den fina banken, elitbanken - Postbanken motsatsen, typ tanten med sparkonto. Här finns också en potentiell konflikt med facken för de tidigare postanställda när man kommer att lägga ner olönsamma kontor och säga upp personal. DB har närmare 2000 bankkontor i Tyskland.

Dessutom om man tittar hur DB har utvecklats under 20 år är det undermåligt, trots att banken är marknadsetta i Europas starkaste och viktigaste ekonomi. DB har ungefär samma aktiekurs idag som 1997. Inget vidare.

Istället fastnade jag för den mycket mer problemtyngda och billigare banken och tysklandstvåan Commerzbank (CB). Tysklands näst största bank värderad av marknaden till ca 90 Miljarder kronor - det verkar billigt för en bank med drygt 50000 anställda. Denna bank har till viss del kommit lite längre i att hantera sina problem än DB. Men problemen har varit djupare och banken har gjort mycket större och mer återkommande förluster. Tyska staten äger dock fortfarande 17% av aktierna efter den fjärde!!! nyemissionen i somras. Jag vet, detta är mycket svagt och dåligt planerat. Vidare har man betalt tillbaka ett krislån till Allianz efter den emissionen. Man avvecklar sin non-core business; man har sålt en 5 miljarder Euro fastighetsportfölj till Wells Fargo och Lone Star. Bolaget heter Euro Hypo och var mycket aktivt och lönsamt innan finanskrisen, men fick stora problem i krisen och orsakade banken mycket, mycket stora förluster.

Vidare köpte Commerzbank en av Tysklands största banker Dresdner bank sommaren 2008. Priset blev 5.5 miljarder Euro och man betalade huvudsakligen med aktier. Ett katastrofköp med facit. Detta hände innan krisen slog till fullt ut. Tyska staten fick gå in med 18 miljarder Euro för att rädda CB - bara ett halvt år senare! - och fick därefter en 25% ägarandel i banken. Via Dresdner fick man enormt många bankkontor i Tyskland, de kommande åren kommer man därför att minska personalen med ca 4 - 6000 (till 2016). Men detta har man faktiskt påbörjat och förankrat.

Den stora minan i räkenskaperna nu när fastigheterna är avyttrade är portföljen av lån i shipping på 12 miljarder Euro som övertog via köpet av Dresdner Bank. Man gör ännu ganska stora förluster på denna, stora nedskrivningar, men man har väntat ut ett bättre lägga att sälja denna del och det ser kanske lite bättre ut nu, men:

 "The problem with Commerzbank is that it is overexposed to the Tanker/Bulk/Container (T/B/C) sector which is the most problematic segment in shipping. This segment forms up to 83% of all Commerzbank's exposure.

Man har en av de största exponeringarna mot denna sektor i Europa tillsammans med bl a DNB Nor, Nordea och RBS. När denna är avyttrad/minskad - man hyvlar ner hela tiden - har man skalat ner investment banking, fastigheter, shipping etc och har tydligt identifierade verksamhetsmål mot mer traditionell banking. Men avyttringen här kan faktiskt bli ganska lönsam om marknaden återhämtar sig något för shipping de kommande åren, man hyvlar bort de sämsta lånen.

Commerzbank är traditionellt stora mot mittelstand, tyska framgångsrika medelstora - ofta internationella och privatägda bolag. Men också mot mindre lokala och regionala tyska bolag. Detta måste vara några av de bästa kunderna man kan ha på lång sikt. I dagsläget har dock dessa bolag starka balansräkningen p g a att de byggt upp reserver under krisen, och är inte beroende av bankkrediter, men på lång sikt är dessa relationer ovärderliga. Dock har franska banker nyligen gjort ett intåg på den tyska marknaden i detta segment.

CB har haft bedrövlig utveckling de sista 5 - 6 åren och är historiskt en ganska misskött bank. Hur kan Tyskland ha två så dåliga banker? Men ett uppköp av banken är inte otroligt givet hur billig banken är fundamentalt; BNP Paribas , UNI Credit, UBS och t o m Santander har diskuterats, tyska staten vill definitivt sälja sina 17 % med tiden.

Trots viss europeisk närvaro (London, Luxenburg, Spanien, Schweiz, Polen) är Commerzbank fokuserade på Tyskland där man har ca 1200 bank kontor spridda över hela landet. Vidare stöder man tyska bolag internationellt, precis som DB.

Ibland är eder riskminimerare pragmatisk - och kanske inte så riskminimerande? Jag deltog i den fjärde nyemissionen, jag trodde faktiskt inte mina ögon när man kunde köpa Tyskland näst största bank för ca 30 - 35% av det egna kapitalet. Men det var ett väl genomtänkt beslut. Jag såg att man jobbade hårt på att bli av med förlustbringande non-core assets - och försäljningen av Euro Hypo blev ett lyft för aktien.

När jag köpte Commerzbank hade jag inte läst en enda svensk affärstidningsanalys eller blogganalys av Commerzbank - ej heller faktiskt om Deutsche Bank. Detta trots att de är systemviktiga banker i Europas friskaste, starkaste och viktigaste ekonomi som värderades väldigt lågt. Kan de fortsätta att gå så här dåligt med en frisk underliggande tysk ekonomi?

Men nu har jag fått ett angenämt problem: i och med nyemissonen blev Commerzbank innehavet lite större än mina andra två innehav. Dessutom har jag på mindre än ett halvår fått ca ca 40 % avkastning på Commerzbank, vilket är betydligt mer än för Santander och Danske. Men banken värderas bara i linje med varje försäljningskrona. Väldigt lågt för en bank.

Jag har egentligen satt upp ett exitvärde på när Commerzbank värderas ungefär till eget kapital. Men min trio av banker har nu en slagsida mot den svagaste och mest riskfyllda banken. Börskursen för CB är också mycket volatil. Skall jag sälja halva innehavet i Commerzbank och köpa den mer kvalitativa Deutsche Bank istället (trots argumenten tidigare)?  Eller kanske en fjärde annan bank för halva summan? Vilken?  Jag kommer inte att sälja mer än halva CB innehavet, där gäller exit vid värdering till eget kapital.

7 kommentarer:

  1. Tack för ett intressant inlägg!

    Som du förstår har jag inte lyft blicken från Danmark (och Spanien) förrän för någon vecka sedan. För insnöad på de danska bankerna, helt enkelt...

    P/B på 0,4 (som i nuläget) är inte direkt dyrt för CB så jag skulle nog inte sälja än på ett tag om jag vore du. Jag har själv förbisett CB på grund av de många förluståren men att de verkar ha tagit krafttag i sina problem låter intressant. Jag ska nog också snegla lite på CB tack vare den låga värderingen och de hyggliga finanserna efter nyemission nummer fyra....

    Vad gäller marknadsledaren DB gillar jag inte heller investmentbanking eller höga K/I-tal, men det känns ändå som ett tryggt val att köpa DB då de är marknadsledare med allt vad det innebär. Överetablering av kontor är ett problem som säkert går att hantera, om bara viljan finns. Se bara på Danske bank som har stängt hälften av sina kontor i Danmark sedan 2007. Deutsche borde kunna göra ungefär som Danske, speciellt då det bör finnas en del uppenbart överflödiga kontor i koncernen sedan Postbankenförvärvet.

    En snabb titt på densiteten av bankkontor Tyskland vs. Danmark följer nedan.

    Deutsche i Tyskland: 2000 kontor på 80 miljoner människor ger 40000 människor per kontor.

    Danske bank hade 400 kontor i Danmark 2007 men har nu bara kvar knappt 200 kontor. Med 5,5 miljoner människor ger det 27500 människor per kontor.

    Swedbank har som ytterligare jämförelse 300 kontor i Sverige vilket innebär fler människor per kontor än Danske, men å andra sidan är marknadsandelen lägre.

    Deutsche har alltså vid en enkel jämförelse ett bättre läge än Danske, men om man tar hänsyn till marknadsandelar är det kanske tvärt om. Jag har inte sett någon siffra på Deutsches marknadsandel. Sedan är förstås jämförelsen kanske inte helt relevant eftersom företagskunder är det som drar in de största pengarna, inte privatkunder.

    Standard Chartered ser för övrigt ut som en intressant bank, som jag nog gärna skulle snappa upp om den faller i pris. Lite annan geografisk exponering än de flesta andra europeiska bankerna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för detta Kenny! Mycket intressant om bankkontor, jag kanske överskattar de problemen för DB. Jag har dock bara skrapat på ytan i dessa inlägg i jämförelse vad du har åstadkommit om de danska bankerna...

      Radera
  2. Tack för mycket intressant läsning. Jag har nyligen kompletterat min tre danska banker ( de som du kan tänka dig äga) med DB och CB. Utifrån det jag har läst mig till så verkar det dröja in CB lämnar utdelning så känner jag viss tveksamhet med dem, trodde att det skulle vara en viktig faktor för dig Riskminimeraren?
    Vilken mäklare/Bank handlar Santander genom?

    SvaraRadera
  3. Huvuddelen av min portfölj är buy-and-hold och riskminimerande. Dessa bolag delar generellt ut väl, men Berkshire och Lundbergs är exempel på undantag. Utdelning är inte huvudanledning för aktieköp för mig. Det handlar om värden. Och i dessa tre bankers korta perspektiv är inte utdelningar i fokus i mitt universum, men med tiden borde de kunna dela ut en hyfsad slant.

    SvaraRadera
  4. Även jag är inne och analyserar tyska bankerna och har fastnat för Deutsche Bank som riskjusterat ser mest intressant ut. Det vore mycket märkligt om inte de marknadsledande bankerna i Tyskland får ordning på lönsamheten. Tyskland är starkt och har friska konsumenter. Det kommer nog att ta tid men om DB och CBK kan nå book value om 5 år så innebär det en uppsida på 100-200 % beroende på hur högt book value har stigit då. Det blir en bra avkastning årsjusterat.

    Riskerna är ju uppenbara och framgår tydligt i ditt inlägg. Det finns risk för att det blir fler emissioner. Det kan bli både en 5:e och 6:e innan skeletten är fullt ut exponerade. Jag är mycket förvånad över att samtliga krisbanker i Europa har stuckit iväg men de tyska har fortfarande bottenkänning. Vid en större rekyl ska jag nog plocka in en skvätt i DB och kanske även CBK.

    Som Kenny nämner så gillar jag även Standard Chartered då de troligen är den bank i Europa som är bäst exponerad kommande 1-50 år. Även HSBC har en trevlig exponering. Värderingarna på dessa banker är dock högre men frågan är om deras exponering är tillräckligt hög? Jag tycker STAN har mer att ge. 2000 pence kanske är mer rimligt än 1500.

    Mycket trevligt inlägg! Kul att läsa!

    ägamintid

    SvaraRadera
  5. Tack för intressant inlägg.

    /Peter

    SvaraRadera