söndag 8 september 2013

Ökar i Oriflame

Jag har varit ägare till Oriflame under några år, det var ett av de bolagen som jag köpte i krisen. I fredags ökade jag 50% till kurs som ungefär under den stora krisen. Om bolaget behåller utdelningen får man en direktavkastning på ca 7 - 8% och man betalar ca 13ggr det fria kassaflödet just nu.

Oriflame är ett globalt kosmetikaföretag med försäljning genom en oberoende försäljare. Man säljer inte via den normala detaljhandeln. Bolaget har försäljning i ca 60 länder och ca 3 miljoner självständiga säljkonsulenter jobbar för bolaget. Oriflame grundades i Sverige 1967 av Jonas och Robert af Jochnick, samt av Bengt Hellsten. Familjen är Jochnick är storägare.

Oriflame växer inte mycket de sista åren, krymper t o m lite för tillfället, och konkurrens från Avon och e-handel avskräcker marknaden. Men P/e 12 - 13 kräver ingen större tillväxt, nettomarginalen är knappt 8% och kan nog öka lite framöver. Östeuropa, Centralasien och Europa är problemen. De nya marknaderna i Latinamerika, Afrika och Östasien går bra på lång sikt kan t ex Afrika bli jättebra. Men som sagt, de stora marknaderna stampar.

Detta är ett bolag som har säljare anställda likt Tupperware, det binder oerhört lite kapital och räntabiliteten är ca 60%. Nu finns ganska stora lån som skapar hävstång, men detta är ändå ett högavkastande bolag och lånen till trots anser jag inte risken stor i denna rörelse. Berkshire Hathaway äger ett bolag som säljer kökstillbehör som stekpannor med en liknande affärsmodell: Pampered Chef. Jag läste någon gång att Warren beundrade denna kapitalsnåla affärsmodell som skapar bra möjlighter för fr a kvinnor att bli egna företagare utan att ta stor risk. Oriflame har t ex gett tusentals kvinnor insikter och erfarenheter av att driva egen verksamheter i forna Sovjetunionländer.

Jag gillar familjeägda bolag. Detta här är ett sådant. Dessutom har ägarna ökat ytterligare på kurser som dessa. Även om bolaget inte växer är det närmast en obligation - med uppsida. Eftersom det är så kapitalsnålt behöver det inte vinstmedeltill  produktion och expansion, istället kan det mesta likt hos HM delas ut. Nu har man dessutom sjösatt ett sparprogram. På lång sikt tror jag detta blir bra, under tiden är utdelningen utmärkt.

12 kommentarer:

 1. Mycket intressant. En riktig doldis.

  SvaraRadera
 2. Med dagens värdering på Oriflame så behöver de inte öka sin utdelning med mer än 2,5% per år i snitt för att dagens pris på 195 kr ska vara motiverat. Lite mer än inflationen alltså, som du säger så krävs inte mycket tillväxt. Bara att hålla koll så att företaget inte belånar sig för utdelningar. Uppsidan är istället stor om man kan vända vinsttrenden. Ett rimligt pris på Oriflame bör troligvis ligga runt 300 kr, om marknaden får för sig att omvärdera bolaget. Om inte så får vi fina utdelningar och återköp. Med låga kostnader och hög räntabilitet på eget kapital så bör man kunna fortsätta skifta ut pengar och höja utdelningar med åtminstone 3% per år? Eller räknar jag för optimistiskt då? Eget kapital ökar stadigt, liksom utdelningarna så bör kursen hänga på tids nog. Tror vinsten kan hämta sig med ökande försäljning Latinamerika, öststaterna och Afrika på sikt. Affärsmodellen fungerar effektivt. Tror att marknaden väger in e-handeln för stort och blandar in synen på detaljhandeln. Vänligen/Historikern

  SvaraRadera
 3. Intressant case, ni är inte oroad för skuldsättningen? Fem års räntetäckningsgrad på 4,1

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den oroar åtminstone mig men jag har bara tittat på bolagets senaste årsredovisning.

   Radera
 4. Defensiven och Aktieingejören, mycket bra poänger. Familjen som är storägare har helt klart ökat risken i en rörelse som annars har låg risk. Detta genom att via långsiktiga skulder få hävstång och öka räntabiliteten. Det är lite som Swedish Match, ett annat kapitalsnålt bolag, har gjort. Enligt senaste delårsrapport är ränteteckningsgraden 7.2 för senaste halvåret och 9.2 för senaste 12 månaderna. Visst är de stora långa skulderna definitivt en försiktig investeras oromoment nr 1 i detta bolag. Men samtidigt är goodwillen pytteliten i balansräkningen, och kassa och korta placeringar kan direkt betala av en fjärdedel av skulderna. Bolaget har både återköpt och delat ut de senaste året. De långa skulderna justerat för kassa och korta placeringar är ungefär i storleken 3 utdelningar som den de senaste två åren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ok , då jag ska ta mig en närmare titt! Har bara sett räntetäckningsgraden via börsdata

   Radera
 5. Stämmer det att dom ska börja med kvartalsutdelningar nästa år?

  SvaraRadera
 6. http://ekonomistas.se/2013/02/06/varfor-saljs-vissa-produkter-med-pyramidspelsliknande-metoder/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte uppfattat Oriflame somnat oetiskt bolag, snarare tvärtom.

   Radera
 7. vd ökar....tror vi har 260 kr nästa år

  SvaraRadera