lördag 21 september 2013

Börsen har återhämtat sig sedan krisen

För oss som hade huvuddelen av våra besparingar i aktier när vi gick in i den stora finanskrisen 2007 är det närmast häpnadsväckande hur våra portföljer värderas just nu. Detta till trots att börserna värderas ganska normalt nu - i vart fall inte huvudlöst. Om jag tittar på utskrifter från min långa portfölj i början av 2009 och jämför med hur de bolagen värderas idag får man nästan nypa sig i armen. Industrivärden drygt 40 kr, Investor kring 100-lappen, SCA ca 60 kr, Kinnevik kring 60 kr, Latour 60 kr, SHB under 100-lappen och Getinge likaså.

Det har varit oerhört lärorikt att äga en lång aktieportfölj genom en sådan här kris. Man vet att dagens värdering kan vara en annan imorgon. En helt annan. Visst ökade man en del under krisen men man har bara tillgång till visst kapital. Det som var oerhört viktigt var att man kunde sina bolag ordentligt, det gav god nattsömn. Dessutom var det bra att kunna en del om andra bolag som man inte ägde när möjligheter öppnade sig som Fenix för 50kr eller Kabe för 30 kr där produkterna var goda, balansräkningarna var starka och familjer var huvudägare.

Men det är svårt att hitta lockande köplägen på börsen nu. Men jag vill inte sälja något i min långa portfölj heller för vi har inga vansinniga värderingar. Många av mina medbloggare har sökt sig utanför Sveriges gränser det sista året. Danska banker, Europeiska storbolag eller försäkringsbolag som fortfarande är skadeskjutna. Det tror jag har varit rationellt, Sverige återhämtade sig lite snabbare likt USA; den amerikanska börsen som nu t ex enligt Buffet är rimligt värderad igen.

Men jag sitter lugn i båten, som det lite löjligt heter i aktiesammanhang...

2 kommentarer:

  1. Jag har medverkat i precis samma resa och delar din syn och upplevelse. Det jag bara vill tillägga är den irrationella synen på risk som florerar i sammanhanget. Under finanskrisen och dess följdverkningar skrevs det oerhört mkt om riskscenarior, verkligheten var att risken och fallhöjden då var avsevärt lägre än de föregående åren. Nu kommer vi efter hand gå in i ett skede där risken successivt stiger men vi som är något så när sunt viktade kan nog sitta lugnt i båten och förhoppningsvis öka på attraktiva nivåer. Tack för en bra blogg!

    SvaraRadera
  2. Tack! Jag tror att du är inne på ett intressant spår i detta med risker. På många sätt är ju riskerna större nu: länder är skuldsatta till tänderna och aktierna är normalvärderade, när södra Europa står på randen till kollaps. Dock är riskerna i banksystemet mindre, men de har flyttats över till staterna. Kinas banksystemet är en dark horse. Men för tillfället struntar marknaden i risker.

    SvaraRadera