onsdag 17 november 2010

Mina tre aktier i Top of the Pops - en motivering

Detta var förutsättningarna för 'tävlingen' som strartade igår (min fetstil):

Top of the Pops är en högst ovetenskaplig tävling. Det kostar inget att delta och man vinner inget annat än ära och berömmelse men den ger lite extra spänning på forumet.
Reglerna är som följer (väldigt enkelt, bli inte förskräkta över antalet punkter i listan..!):

- Varje deltagare måste välja tre aktier på OMXS Large Cap listan.


- Endast en portfölj per signatur.


- Viktningen är 1/3 per placering och det är den totala procentuella avkastningen som räknas.


- Man kan både gå lång eller kort (blanka).


- Utdelningen läggs till för långa placeringar. Vi bortser dock från kostnaden för blankningar då den ofta varierar per aktie och kan vara individuell.


- Under tävlingens gång får ett av dina innehav placeras om en gång.


- Vid uppköp av en aktie eller en konkurs räknas den senast noterade kursen.


- Om ett bolag byter till mid-cap listan räknas den ändå.


- Om ett bolag delar ut en aktie, säljs den utdelade aktien omgående och återinvesteras i det utdelande bolaget.


- Tidshorisont 16 november 2010 – 15 november 2011 (vi tar slutkursen den 15 nov 2010 som start och slutkursen den 15 nov 2011 som stängningskurs)


- Pris för segraren: Oöverträffad ära och berömmelse samt att vinnaren under nästföljande år måste tilltalas med egen utvald titel


Jag skev under flera år under denna bloggs namn på gamla och nya PoP. Sedan ett par år skriver jag inte där längre av tidsbrist. Men jag tittar till sidan ibland. Förra året i oktober lanserades en tävling som var ungefär som beskrivs ovan. Vinnare blev signaturen Örnen (Kinnevik, Tele2, SAAB), som är en av de intressantare och insiktsfulla skribenterna på forumet pratompengar.

I år har jag faktiskt anmält ett litet förslag. Under de senaste två veckorna har jag lite lätt tittat på olika Large Cap bolag på Stockholmsbörsen. Dels för tävlingen, dels för att jag är ägare till många bolag på den listan och det är bra att ta en titt på värderingarna. De är generellt ganska höga och många aktier har återhämtat otroliga ras sedanfinanskrisen. Min första tanke var att blanka ett verkstadsbolag och köpa två stabila hyffsat lågt värderade utdelare.

Lång Astra Zeneca, Securitas och kort Sandvik, var det tänkt. Detta byggde på att börsen skulle sätta sig under 2010 och ganske t o m backa fram till November 2011. En dyster prognos. Men högst rimlig. Jag tycker att Sandvik på kort sikt är övervärderad (fantastiskt bolag på lång sikt). Och Astra Zeneca har varit undervärderad i ett par år.

Men jag blankar aldrig aktier annars. Varför skulle jag då göra det i sådan här tävling? Och varför skulle vi egentligen få en större sättning. Vi håller på att hämta oss tillbaka. Så sakterliga. Visst makroekonomisk instabilitet oc skuldkris i många länder i Europa, Japan och USA - där finns risk. Men jag tror inte på en dubbeldipp. Det gör uppgången istället lite mera sansad, om vi har tur.

Dessutom varför skall jag låta makroekonomiska antaganden styra mina aktieköp. Det gör jag ju inte annars när jag köper aktier till min portfölj. Det är ohyggligt svårt att förutsäga räntor, valutakurser, inflation, arbetslöshet, tillväxt etc på ett års tid. Det finns så många variabler som kan ändras.

Hur brukar jag köpa aktier? Genom fundamental analys. Så jag gjorde det i denna tävling också.

De första två aktiera som såg billiga ut var SSAB och SAAB.

SSAB värderas under eget kapital, har varit väldigt lönsamt innan krisen. Har inte kommit tillbaka som verkstadsbolagen i efterfrågan, lönsamhet och kursutveckling. Men någonting säger mig att det kommer att ta tid för detta bolag. Skuldsättningen är hög. Utdelningen blir låg. Och hur är det med konkurrensen för vissa segment? Överutbud av vissa ståltyper? Det kan vara ett misstag att inte gå lång på SSAB på ett års sikt. Men jag valde bort SSAB.

SAAB ser ut att vara väldigt lågt värderad. Värderas kring eget kapital. Vinsterna värderas kring 15 ggr. Det finns värden i bolaget. Men jag köper inte aktier i krigsmaterielbolag av princip (Jag är inkonsekvent i mitt ägande av Investor jag vet), ej heller t ex tobaksbolag. Dock är jag kluven till Swedish Match. De har ju en realistisk lösning på rökproblemet, som komparativt är bättre. Dock är deras balasräkning lite väl utmanade för mig. SAAB skulle jag av principiella skäl inte köpa till min egen portfölj. Så den går bort även om låg fundamental värdering.

Vilka aktier valde en riskminimerare?

1) SEB A
Stabil ägare i Investor. Värderas till ca 1.2 ggr boken. Fortfarande i turnaroundläge. En bank som SEB borde värdears till åtmistonde 1.5 ggr eget kapital, ändå upp mot 2 ggr är egentligen normalt i bättre tider. De har gjort stora nedskrivningar i Baltikum. De är kaske närmast överkapitaliserade. Om inte finansinspektion och regering hade tryckt på hade det kanske blivit en ordentlig extrautdelning i vår. Istället hoppas jag på att de kommer att dela ut fastigheter som de har fått i knäet under krisen i Baltikum ett bolag. Det vore schysst mot oss akteägare. Och det skulle vara fint i tävlingen om den informationen kommer ut innan hösten. Jag tror att SEB kan ge en ganska bra totalavkastning fram till nästa November. Om konjunkturen förbättras ytterligare är storföretagsbanken SEB vinnaren. Dessutom vill Investor säkert få en så stor utdelning som möjligt, nu när andra investeringsmöjligheter finns igen. Aktien har gjort det bra på ett och ett halvt år. Men det finns mer och ge på sikt, och förhoppningsvis på ett år.

2) Millicom
Stabil ägare i Kinnevik. Visst, aktien har kommit tillbaka kraftigt från finanskrisen. Men värderingen på detta högavkastande och nuförtiden högutdelande bolag är inte så utmanande. Kassaflödet ser bra ut. Det är kanske inte det tillväxtbolag som vi har sett förut om åren. Men kanske är ändå tillväxtmöjligheterna underskattade till dagens kurs. Kinnevik vill säkert få en stor utdelning och den kan bli ett högt ensiffrigt tal uttryckt i %. Delar av eller hela Millicom är dessutom en uppköpskandidat av stora internationella operatörer. De kan bli strukturaffärer.

3) Electrolux B
Stark ägare i Investor. Ett kanske konstant undervärderat bolag som faktiskt slår index över tid. Du får betala ca 12 ggr för vinsten, inte jättebilligt men ej heller dyrt. Bra räntabilitet på egna kapitalet (dock låg soliditet). Bolaget har stärkt sina marginaler på sistonde men värderas bara till ca 40 Öre per försäljningskrona. Så kan man öka marginaen med en halv % så spelar det roll. Bolget omsätter konstant över 100 Miljarder SEK, då förstår ni att spelar marginalförändringa stor roll. Om stålpriser inte ökar, en av anledningarna att inte köpa SSAB, samtidigt som försäljning tar lite fart, kan detta bli bra. Elux är överkapitaliserat så det kan bli extrutdelning eller inlösen i vår. Investor vill säkert ha pengar för nya investeringar.

Dessa tre aktier kanske kan ge en totalavakstning på ca 15 % på ett år även om resan kan bli slagig. Jag har inte tänkt att utnyttja bytet av en aktie, men utesluter det inte.

Det är inte dåligt i lågränte och låginflationstider.Med det kommer jag i så fall att klara mig hyffsat i tävlingen. Glöm ej att snittet på Stockholmsbörsen är kring 7% realt per år under det senaste seklet. Om det räcker till tätplats får vi se. Men detta är en ganska riskminimerande portfölj, där utdelningar har chans att ge bra bit av totalavkastningen. Framförallt så förstår jag vad dessa bolag gör och alla har bra marknadspositioner. Skulle jag köpa dem nu i verkligheten? Eftersom jag har stora poster i Investor, Kinnevik och SEB sedan tidigare tror jag inte det. Jag skulle nog kunna tänka mig att öka i Investor i så fall istället. Men jag amorterar nog, och bygger upp ett sparande på ett bra sparkonto för tillfället.







4 kommentarer:

  1. Ok här kommer mina bidrag:
    Holmen A KÖP
    Investor A KÖP
    Scania A KÖP

    Vill ha en cyklisk aktie i portföljen och då var egentligen elux min favorit, men nu slog jag till på Scania istället. Av mina aktier skulle jag kunna tänka mig att köpa både holmen och investor men skulle avstå köp i Scania på dagens värderingar. Har lite brådis nu men kommer vidare motiveringar till mina köp senare.
    Vänligen selle

    SvaraRadera
  2. Holmen kan man väl inte se som ett kap när det värderas till strax över eget bokfört kapital? Dessutom belastas man av holmen paper som drar ned resultatet men står för en ganska stor del av omsättningen. Köpet motiverar jag dock med en stabil ägare i Lundbergs samt att ur risk/reward känns nedsidan begränsad. Förhoppningsvis har marknaden för paper bottnat och här har det ju snackats mycket om konsolideringar inom pappersbranchen. Å andra sidan är potentialen uppåt inte så hög heller?

    Investor behöver ingen vidare förklaring. Jag gillar alla large cap bolagen i deras portfölj förutom möjligtvis ericsson som känns lite övervärderad. Man är väl diversifierade och har i Börje Ekholm av det lilla jag hört en mycket kompetent VD. Man är välkapitaliserade och lämnar en hyfsad direktavkastning. Stor substansrabatt fortfarande...

    Scania har återigen fyllda orderböcker och bättre rörelsemarginal. Det borgar för fina vinster framgent och förmodligen kommer detta vara den bästa aktien i portföljen om den goda konjunkturen fortsätter. Man har även här en mycket kompetent VD som har mitt fulla förtroende! I en högkonjunktur är Scania högavkastande men i dags läge skulle jag nog ändå avstå köp.

    Allt som allt en ganska defensiv portfölj där jag antagligen kommer få stryk av lite mer offensiva portföljer i en högkonjunktur. Jag var väldigt sugen på skanska som ser köpvärt ut men med stundande räntehöjningar väljer jag den defensiva vägen!=)
    Vänligen Mr defselle

    SvaraRadera
  3. Selle, i din portfölj gillar jag Investor. Det kan inte vara fel att köpa Investor på längre tidshorisonter på dessa nivåer (ett år
    är dock väldigt kort som vi vet). Holmen gillar jag också på lång sikt för sina enorma skogstillgångar och sin kraft. Men det behövs nog ett strukturgrepp för att få fart på de andra delarna av bolaget. Scania kommer säkert, som du säger att vara din bästa aktie om konjunkturen blir stark.

    SvaraRadera
  4. Jag lyckades genomföra en liten efteranmälan till Top of the PoPs! Tävlar under namnet skanichpaj och jag satsade på en betydligt offensivare portfölj nämligen long skanska, lundin mining och scania! Kudos till Senne som var snäll och lät mig vara med i tävligen!

    SvaraRadera