fredag 2 januari 2009

Stenbeck - ett reportage om det virtuella bruket

Om du skall läsa en biografi om en svensk näringslivsperson skall du läsa denna bok. Det är också en brilliant samtidsskildring av svenskt 1980- och 1990-tal, likväl som det är ett alldeles enastäende porträtt av en färgstark, begåvad men också skrämmande personlighet.
Per Andersson ar en lysande stilist, som med gedigen reserach har skapat ett mästerverk i genren. Det är nyanserat, aldrig svart eller vitt, och hela tiden läsvart. Det är insiktsfullt om vad som hände med Sverige i slutet av förra seklet i allmänhet, och Kinneviks och Jan Hugo Stenbecks roll i denna omvandling i synnerhet. Allra bäst är kanske bokens historiska tillbakablick och analys av Kreugerkraschen och pappa Hugo Stenbecks roll i denna dramatiska tid. Likaså hur Hugo - mycket begåvat - utvecklade Kinnevik fram till slutet på 1970-talet. Då tog den fräsige killen Jan över och omvandlade både Kinnevik och det svenska media och -kommunikationssamhället i vid mening.
Många hade uppfattningen att Jan var en playboy och Kinnevik utsattes för attacker när Jan flyttade tillbaka till Sverige och tog över det anrika investmentbolaget. Kinnevik var i slutet på 70-talet största ägare i Sandvik. Detta bolag var många intresserade av. Enligt uppgift lade Mats Qviberg, då på SEB, upp attacken från Skånska Cement (nuvarande Skanska). Under denna så kallade "Midnattsräd" kom denna grupp över Sandvik-aktier i sådan mängd att Kinnevik nu förlorade kontrollen (historien är än mer komplicerad då det också fanns en familje/syskonfejd, där bl a f d utrikesminister Margareta af Ugglas, Jans syster, var inblandad). För att försvara övriga delar av Kinnevik fick Jan Hugo Stenbeck använda alla de kunskaper han skaffat sig som partner på Morgan Stanley i New York; det var nämligen en kille med examen från Harvard Business School och flera år på Wall Street som de som vid denna tid attackerade bolaget hade att göra med. Och inte bara en playboy. För att försvara Kinnevik lät Jan bland annat Fagersta göra en reverse take over. Detta hade svensk ekonomisk affärslivshistoria aldrig sett förut. Mer om detta finns att läsa i denna fantastiska bok.

3 kommentarer:

 1. Verkligen en bok man kan återkomma till!

  SvaraRadera
 2. Ja, det finns mycket fa valskrivna svenska bocker om naringslivsfragor som haller att lasa flera ggr, men detta ar ett av undantagen. Per Andersson ar kunnig om det spannande materialet, har gjort gedigen research, samt skriver medredyckande. Skribenten ar inte affarsjournalist, men resultatet utklassar mycket skrivit av fackexperter, vilket ar synnerligen intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. http://www.amazon.co.uk/Stenbeck-biografi-%C3%B6ver-framg%C3%A5ngsrik-aff%C3%A4rsman/dp/9174991124/ref=sr_1_18?s=books&ie=UTF8&qid=1431758394&sr=1-18&keywords=Stenbeck

   Har någon läst denna biografi och hur är den jämfört med pers bok från 2001?

   Radera