söndag 7 maj 2017

Om vikten av att läsa för en investerare (och för livet i allmänhet)

Jag gillar verkligen sociala medier och all information vi kan få via internet är makalöst. Bara ett knapptryck bort finns otroliga mängder kvalitetsfakta/analyser/essäer etc - men också mycket skit och fake news. Men samtidigt är jag glad att jag fanns till i en värld innan detta. Jag fick tillgång till internet 1995/96. I princip hela min universitetsperiod på 6 - 7 år var utan internet. Och utan sociala medier. Detta gjorde att jag mellan gymnasiet och mina sena 20 år läste mängder av böcker, tidskrifter och papperstidningar (DN och SvD på 1990-talet var t ex mycket bra). Jag kommer från en icke-akademisk familj (småföretagare i ordets rätta betydelse sedan generationer tillbaka på pappas sida, arbetarklass på mammas sida), men är mycket nyfiken och trivdes för det mesta i skolan.

Under 1990-talet läste jag nog upp mot 100 böcker om året; biografier, kurslitteratur, romaner och populärvetenskap. Som person är jag inte speciellt rebelliskt lagd men när det kommer till att tänka, läsa och studera vill jag inte lyda order. Detta gjorde min universitetstid lite komplicerad. När jag skulle läsa företagsekonomi och juridik läste jag istället filosofi och historia. Och när jag läste nationalekonomi blev jag intresserad av psykologi och klassisk litteratur. När jag läste statsvetenskap blev jag intresserad av populärlitteratur om astronomi och fysik. Ni förstår. Att hålla sig till ett område var liksom mot min natur.

När det gäller investeringslitteratur började jag läsa denna genre senare. Innan 2002/2003 hade jag inte läst något och läste ej heller affärspress. Men 2002 flyttade vi utomlands, fick bättre jobb (och viktigt: båda fick relevanta jobb) och kunde börja spara. Och därmed uppstod ett behov av att investera detta överskott. Grundplåten till Herr och Fru Riskminimerarens långa portfölj intjänades 2002 - 2007; vi har faktiskt inte tillfört medel till denna portfölj efter 2007. Efter det har vi som trebarnsfamilj med en förhållandevis dyr "expatlivstil" (bland annat flyga hem familjen till Sverige ganska regelbundet) endast kunnat spara en mindre del av våra inkomster; dessa har ägnats renovering och underhåll av ett enklare fritidshus samt till vår korta aktieportfölj (som mer och mer har blivit en lång portfölj av mindre kvalitetsbolag).

I takt med att jag började investera för drygt ett decennium sedan blev t ex Aktiespararen, Affärsvärlden och Privata Affärer en källa till kunskap. Jag började också att läsa Dagens Industri på nätet. På engelska finns the Economist (mitt husorgan, den läste jag dock också under studietiden), FT, WSJ, men också the Atlantic och New Yorker. Investeringsböcker (eller närliggande) som jag läste var allt jag hittade om Buffet (och lite Munger), Lynch, Graham, Fisher, Lefevre, Soros, och senare Marks, Greenwald, Shiller, Taleb (bredare fokus), Hagstrom, Pabra, Spier etc; en del är otroligt bra och tankeväckande, andra mindre välskrivna och innehåller inte så mycket nytt i tankeväg heller.


Det finns en hel del litteratur som är nyttig för investerare som inte direkt har detta fokus t ex biografier om Keynes och texter av Keynes (han förlorade närmast allt han hade på marknaden flera gånger), Poppers texter on naturvetenskaplig metod och om det öppna samhället och dess fiender,  Schumpeters "Capitalism, Socialism and Democracy" och texter om och av Kahneman och Tversky.Charlie Munger pratar ofta om vikten av "Worldy Wisdom" och Buffet läser tidningar och specialtidskrifter flera timmar om dagen (dessutom naturligtvis mängder av rapporter och årsredovisningar). För att bli en lyckad investerare över lång tid måste du nog läsa, läsa och tänka och tänka - innan du gör dina investeringar. Det är bra att kunna bl a lite historia, speciellt ekonomisk historia (ett av mina favoritämnen på universitetet), redovisning, statistik, psykologi, mikroekonomi och vetenskapsteori. Bengt Stillström som grundat investmentbolaget Traction har skrivit och talat om vikten av att läsa skönlitteratur. Och det tror jag också är givande. Många bloggare är mycket duktigare än mig på redovisning (har t o m detta som yrke) och flera är civilingenjörer med stora matematiska färdigheter (även om jag gick teknisk linje på gymnasiet så har jag inga djupare kunskaper där). Om jag har någon edge mot många i marknaden så är det humaniora, beteende/samhällsvetenskap och historia i vid mening. Mycket skönlitteratur behandlar förmögna familjers uppgång och fall, spekulanter och avhandlar människans bristande rationalitet - ja till och med destruktivitet. Filosofi tror jag också kan var mycket fruktbart, världens kanske mest kända aktivistinvesterare Carl Ichan fick t ex pris för sin filosofiuppsats vid Princeton universitetet om empirikerns observationer, erfarenheter och tänkande som källa till sann kunskap.

Jag skulle också vilja uppmuntra till att läsa god kriminallitteratur/spionromaner för investerare. De behandlar ibland vår psykologi på djupet som Patricia Highsmith, John le Carre, Graham Greene, James Ellroy, och George Simenon. I Norden finns flera duktiga författare i genren, även om denna typ av litteratur har blivit en guldgruva för mindre begåvade pennor; exempel på bra texter enligt mig är Arnaldur Indriðason som skriver djuplodande, Leif Davidsens rika trilogi om Rysslands omvandling under 1990-talet och Håkan Nessers första romaner on Van Veeteren är skarpsinniga. Far och dotter Persson har skrivit varsin riktigt bra bok, Malin Person Giloitos "Störst av allt" är ruggigt bra likaså pappa GW Perssons "Mellan sommarens längtan och vinterns köld". Men min favorit i genren i Sverige är nog Jens Lapidus. Snabba Cash och efterföljarna är nydanande och insiktsfulla om människor i dagens Sverige. Han har ett kreativt språk som fångar läsaren. Den bästa företagarbiografin på svenska som jag läst är Per Anderssons fullständigt lysande "Stenbeck - det virtuella bruket". Vad gäller populärvetenskap är Max Tegmarks "Vårt matematiska universum" grymt bra.

Slutligen skulle jag vilja slå ett slag för årsredovisningen. I vår har jag säkert laddat ner 50 - 60 stycken i min bärbara dator. En del läser jag noga (mina större innehav), men de flesta har jag bara ögnat igenom. Visst måste man ta på sig sina kritiska glasögon när man läser dessa; de är partsinlagor med allt mer av färgglada bilder av glada människor . Men om du vill ha kunskap om t ex svensk fastighetsmarknad och inte har läst Castellums utmärkta årsredovisning för 2016 då har du missat något.

Vad tror ni - är läsande övervärderat för investeraren? Klarar man sig bra med mer tekniska kunskaper om redovisning eller t ex vissa typer av nationalekonomi? Eller är omfattande bred läsning, som jag hävdar, fruktbart?


18 kommentarer:

 1. Bra skönlitteratur utmanar intellektet och bidrar med nya perspektiv på vår existens och tingens ordning, vilket är värdefullt oavsett om man är investerare eller ej.

  SvaraRadera
 2. Jag läser så pass mycket litteratur att det börjar bli ett inredningsproblem. På senaste tid väldigt mycket om Finlands politik gentemot Sovjetunionen samt böcker på mer stridsteknisk nivå.

  Med avseende på lästips rekommenderar jag Martin Lindstrom "Small data" och Terry Pratchetts serie om "The Long Earth".

  Small data är investeringsmässigt det mest inspirerande jag läst sedan Tänka, snabbt och långsamt men handlar om hur Martin Lindstrom djupstuderar människor och kulturer för att skapa nya produkter. Det kanske bästa exemplet är hur Lego länge försökte göra sina produkter enklare för att konkurrera med snabba kickar datorspel/TV men nu istället positionerar sig med leksaker som tar tid men ger byggaren en känsla av att åstadkomma något.

  Long Earth är mindre komisk och ett samarbete med en " Hård sci fi"författare (Stephen Baxter?) där de samarbetar gör att utforska en värld där våra livsbetingelser förändras kraftigt genom att vi kan resa mellan dimensioner med likartade jordar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett av mina favoritinredningsproblem (-: Du verkar nästan lika spretig i ditt läsande som jag. Tack för boktipsen!

   Radera
 3. Har rätt svårt att se att ett omfattande läsande skulle göra någon till en bättre investerare. Ju längre tid jag hållit på med detta desto mer går tiden åt till att arbeta med mig själv. Med min disciplin. Med att träna mig att släppa börsen. Fokusera på annat. Sitta på likviditeter utan att känna att dessa måste investeras.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan se din poäng delvis, Lars. Men tror du inte att arbetet med sig själv underlättas av läsande; man kan t ex lära sig mycket om och av andra människors misstag och hur de tacklat motgångar i välskrivna biografier. Man måste inte göra alla misstag själv (-: Och jag tror t o m att mycket läsande (och skrivande?) bidrar till disciplin. Dessutom om man har flera intressanta böcker på gång är det lättare att släppa börsen - och sitta på likviditeter!

   Radera
 4. Tror faktiskt inte att läsandet tillför något. Jag pratar nu om investeringar. Själv läser jag Edward St Aubyns Romanerna om Patrick Melrose. Mycket bra, och intressant men knappast något som har någon betydelse för mitt investerande. Denne Leif GW är kul att läsa. Skildringarna av Evert Bäckströms härjningar har ett visst underhållningsvärde det kan man inte komma ifrån. Det är dock inte något som skapar några större insikter i tillvarons mysterier.
  I nästan alla böcker om investeringar talas det om att köpa billigt och sälja dyrt. Sker det nu? Givetvis inte intresset är på topp. Det är träffar på puben med öldrickning där aktiemarknaden skall avhandlas. Uppesittarkvällar där man sitter, och väntar på att klockan skall bli 23.59. Alla som vet något om att investera känner till att man måste hålla likviditeter i en portfölj.

  Ny böcker som beskriver hur man blir rik kommer i en strid ström. Jag tror inte för ett ögonblick att ett studium av Miljonär innan 30s bok skulle göra någon till en bättre investerare.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
 5. Gillar dina kommentarer Lars !

  SvaraRadera
 6. @moldigiani

  Tack! Du tycks ha god smak.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Edward St Aubyns Romanerna om Patrick Melrose var mycket bra. Läste i höstas. Ingen vacker skildring av människor med titlar och/eller pengar i UK. Men jag tror faktiskt att man kan bli en lite bättre investerare av läsa t ex Howard Marks. Min huvudpoäng är dock att allt läsande stimulerar intellektet och det kan aldrig vara dåligt för något som har med tänkande/analyserande/syntes att göra - som aktieinvesteringar tex.

   Radera
 7. Att läsa klassisk litteratur och grekisk filosofi får en att inse att många av dagens moderna författare inte producerar mycket innovativa tankar utan mest stjäl idéer som sen presenteras till en mindre vetande massa. Vad gäller investeringar så tror jag mycket väl man kan ha nytta av att läsa brett. De duktigaste människorna jag känner är alla väldigt breda i sinnet och kan hålla en diskussion utanför det vanliga jobbsnacket utan några problem.

  Mvh
  SM

  SvaraRadera
 8. Hej SM,
  Det är lite så jag tänker många filosofiska ansatser och teman i klassisk litteratur är universella. Och det är inte lätt tänka helt nytt; ide'historien är full av kloka tankar. Många duktiga investerare vittnar om breda intellektuella intressen och en stor nyfikenhet. Sen måste man ha egenskaper som tålamod, disciplin etc också för att lyckas som investerare.
  RM

  SvaraRadera
 9. Intressant läsning! Och fastnar framför allt på det du skriver om Indien. Får själv samma uppfattning av det jag läst, och det är tråkigt att det är så svårt att investera i landet. Själv har jag två innehav genom ADR; HDFC bank och Infosys. Den senare har fått en hel del stryk på senare tid. Har du någon uppfattning om företaget?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror på Indien som ekonomi, men kan tyvärr inte mycket om enskilda bolag!

   Radera
 10. Hej,

  Tack för ett läsvärt inlägg! Vi verkar vara samma andas barn. Slukade böcker förr om åren (hinner tyvärr inte med i samma utsträckning nuförtiden) och har haft ett stort utbyte av flera av de tidskrifter du nämner, inte minst the Atlantic.

  Tror definitivt att läsande (i alla dess former) är otvetydigt berikande, så ock när det handlar om att bli en bättre investerare. Givetvis kan inte goda teoretiska kunskaper vara ett substitut för praktiska erfarenheter. På samma sätt är enbart praktik för ensidigt och leder till tillkortakommanden.

  Ett underhållande guldkorn är Fred Schweds "Where are the customers' yachts?".

  En annan författare jag håller högt är Robert Sobel (tyvärr avliden). Kanske enbart för de mest inbitna, men jag tycker mycket om hans böcker "The Big Board: A History of the New York Stock Market" (från 1965); "The Great Bull Market: Wall Street in the 1920's" samt "Panic on Wall Street: A History of America's Financial Disasters." (båda från 1968). De finns i nyutgåvor.

  Vi stöter på ett rikt persongalleri i dessa verk, bland andra Jay Gould; James Fisk; Cornelius Vanderbuilt och J P Morgan. Historiska skildringar av de spännande intriger och diverse maktkamper som ägde rum med börserna som spelplan...

  Som sagt, en liten nördvarning är på sin plats och kanske är någon av dem aningen långdragen emellanåt, men kanske något för sommarhängmattan? Ska man välja en av dem rekommenderar jag "The Great Bull Market". Igenkänningsfaktorn är hög... :-)

  Mvh

  Carolus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förresten går det alltid att läsa om Lefèvres "Reminiscences of a Stock Operator". En klassiker!

   Mvh

   Carolus

   Radera
  2. Det känns alltid vanskligt med boktips; du får ta dem med det i åtanke...

   Slog mig igår att det finns en annan titel som borde vara obligatorisk läsning för alla som håller på med aktier. En av mina absoluta favoriter...

   Sobels alster ovan om 1920-talet är bra, men någon kanske går i tankefällan att människor som varken upplevt television, Internet eller smarta telefoner (och precis blivit bekanta med bilar, radio och flygplan) inte kan lära oss någonting om intelligenta sätt att investera på? Jag menar, de fick ju sina marknadsnoteringar med vita kritor på svarta tavlor... De riktigt uppkopplade hade tillgång (mot en avgift) till "the ticker tape", alltså en telegrafremsa som knattrade ut avsluten. Inte kan väl dessa mossiga individers beteenden ha något med oss att göra?

   Fel så klart fast kanske kan en bok med en mer modern kontext i så fall locka? Jag talar om John Cassidy's "Dot.Con. The Greatest Story Ever Sold". En i mitt tycke fantastisk bok. Ger bakgrunden till och mekanismerna bakom USAs IT-yra.

   Fascinerande läsning (inte minst för oss som var med) om hur obotlig optimism för ny teknologi och det kommande millennieskiftet; enklare sätt för individen att handla och följa aktier samt en osund symbios mellan investmentbanker, nya bolag och aktieanalytiker kokar ner till en bubblande het soppa...

   I slutet av boken finns en lista med döda "dot.coms". Före detta heta företag investerare öste pengar över som gått i graven (eller låg i respirator) när boken skrevs. Information om introduktionsdag; introduktionspris; hur mycket kursen steg introduktionsdagen; vad den maxade på samt vad den slutade på när sagan var all. Om jag inte minns fel skedde i genomsnitt en nyintroduktion i veckan i USA under hela 1990-talet (brasklapp: taget ur minnet)...

   Den och Sobels "The Great Bull Market" är nog goda investeringar att göra så här i "nollräntebörsens" tidevarv när P/E-tal i spannet 30-50 inte är så tokigt och direktavkastningar på ett till två procent rent av är aptitliga... :-)

   Bubbelhälsningar

   Carolus

   Radera