fredag 14 april 2017

Övervärderad börs? Vad göra?

Först är det inte ens klart att börsen är övervärderad. Om räntorna förblir ganska låga under de kommande åren verkar många sektorer rimligt prissatta: fastigheter och bank (då bör de inte få större kreditförluster) till exempel. Castellum (största fastighetsbolaget i Sverige) handlas till under 10 ggr driftnettot och kring substans, Nordea (största banken) handlas till P/e 11 och 1.3ggr eget kapital. Dessutom handlas Hennes & Mauritz relativt  lågt (se tabell nedan) men har också nya utmaningar för sin affärsmodell. 




Men det finns också många tecken tecken på övervärderad börs (Alla siffror från Reuters). Flera investmentbolag handlas med premier på substans (se tidigare inlägg i år men både Creades och Öresund handlas till ca 20% premie); många verkstadsbolag har stora förväntningar på vinsttillväxt (se några nedan i tabell); flera mindre fina kvalitetsbolag har höga värderingar som t ex Cellavision P/e ca 60, Vitrolife P/e 54;  eller bolag som Lagercrantz och Indutrade till till P/e 23 - 24 och slutligen handlas Holmen till 1.4ggr boken och P/e 21 och SCA till 4.7 ggr tangible bok och P/e 35 och (trots att båda skogsbolagen har en ROE en bra bit under 10, men potentiella strukturaffärer har drivit upp priset på båda - speciellt SCA).Dessutom är det ett stort intresse för börsen just nu i sociala medier och i media i allmänhet, detta bruka komma efter en lång uppgång. 

Men man kanske inte skall äga dyra Alfa Laval, men däremot kanske det finns attraktivt prissatta bolag även efter 7 - 8 års börsuppgång (med några mindre hickups). Man kanske fortfarande kan hitta intressanta bolag i Sverige (eller i Europa)?

Ett bolag som H&M är antagligen köpvärt även om ny svårare konkurrenssituation. Jag/vi har ökat i H&M i dagarna - första gången inköp/ökning sedan den större (för oss) initialinvesteringen på fru Riskminimerarens inrådan 2005 (har dock minskat en gång för några år sedan när värderingen var lite ansträngd på uppsidan). Tabellen nedan gör att jag inte blir sugen på verkstad, men H&M verkar mycket mer intressant. Man ökar försäljningen, men till sjunkande marginaler. Kan man stabilisera marginalen på dessa nivåer och fortsätta öka försäljningen ser det intressant ut. (Kan man förbättra marginalerna något också finns ytterligare hävstång). Aktieanalytikern Mattias Eriksson har skrivit intressant på sin blogg om H&M. 

Bolag
P/E
P/S
Vinst tillväxt TTM
ROE
P/Cash Flow TTM
Utdelning
Atlas Copco
28.3
3.7
17%
27%
21
2%
Alfa
Laval
32.1
2.1
-40.4%
11.9
18.3
2.4%
Assa Abloy
31.3
2.8
-13.89%
14.9
24
1.6%
Hennes & Mauritz
19.6
1.65
-6.4%
30.2
12
4.45%

                                                                             Källa: Reuters 14 April 2017

Många förespråkar sektorrotation (speciellt de som tjänar på courtage) till trygga hamnar som medicinteknik, läkemedel och utilities i tider av högt värderad börs. Men t ex Fortum känns inte så trygg (Ryssland och kärnkraft) även om stor kassa, Getinge har stora skulder och stor goodwill, Elekta verkar alltid högt värderat i förhållande till vinster och vem kan egentligen på riktigt förstå ett läkemedelbolag som Astra Zeneca - och avgöra om det är undervärderat eller inte?

Andra börjar att försöka korta vissa bolag eller hela börsen med instrument som t ex  XACT Bear. Men det är mycket svårt att tajma rätt. Jag har tidigare skrivit lite om det här. 

Ett dyrt sätt att skydda sina tillgångar är hedgefonder. De tar först en årlig avgift och sedan vanligtvis 20% av överavkastningen på ett av dem valt index. Över tid blir det väldigt ofta inte så bra. Och dyrt. Men vi ägde Brummer Helios från 2004 till hösten 2008. Och den fonden avkastade faktiskt nästan ca 10% om året - något som väldigt få av hedgefonderna gör. Och det var genom att lösa in den som vi fick loss kapital att köpa aktier närmast i botten av finanskrisen (kassan vi hade innan förbrukades alldeles för tidigt när priserna på aktier började falla; via försäljningen av Helios dubblade vi t ex i Industrivärden till ca 42 kr i början av 2009.) Men nu äger vi inga hedgefonder. Om man tittar hur de har utvecklats under större sättningar klarar få detta, i vart fall inte inte om de samtidigt har en rimlig avkastning under uppgångar. Vi avstår.

Med negativ ränta från Riskbanken blir korta räntefonder inte så intressanta. Men om de korta räntorna börjar stiga kan fonder som Robur Penningmarknad (ingen avgift), och Lannebo räntefond Sverige (0.1% avgift) vara något. Långa obligationer verkar inte vara attraktivt och är därför inget alternativ idag. Någon som har en annan uppfattning? 

Slutligen har vi att eventuellt öka på kassan. Det har jag/vi gjort. I den långa portföljen har vi haft mellan 0 - 20% kassa under det dryga decennium vi haft den portföljen. Idag är kassaandelen närmre 20 % än 0 %. 

I våran korta portfölj har vi alltid en större kassa men den har också ökats upp något på sistone.  Dessutom har denna portfölj ändrat inriktning under åren. Den var mer av en sorts "investeringsexperimentverkstad" förut; deep value, net-nets, special situations etc. Här görs generellt mer affärer (och de redovisas generellt inte här på bloggen). Men det har kommit att bli allt mer av rimligt eller lågt prissatta mindre kvalitetsbolag istället (ofta familjekontrollerade). Och ofta behålls dessa om de utvecklas väl. En lång portfölj för mindre bra bolag uppblandat med några av ovan nämnda andra typer av investeringar. Men vid en större sättning i marknaden kan dock andelen deep value t ex komma att öka. Vi är pragmatiska. 

Detta är skrivit på Långfredagen - och jag/vi är huvudsakligen långsiktiga. Detta innebär att vår Långa portfölj, som handlas kring ATH i påsktider, kommer att åka med börsen ner om vi får en större börsnedgång de kommande åren. Det kan t ex bli 25-30% ner från dessa nivåer. Jag vet inte när. Vet inte heller omfattningen. Och jag/vi vet inget bra sätt att skydda sig heller. Det minst dåliga är ha lite kassa och öka i bra bolag när priserna har kommit ner (och återinvestera utdelningar till lägre värderingar). Ibland kommer portföljvärdet att minska rejält om man har långsiktiga aktieportföljer. That's life. 

Men om man inte har en större exponering mot marknaden över tid missar man många kraftiga uppgångar också.

Glad Påsk!

12 kommentarer:

  1. Ett alternativ är att satsa huvuddelen i hög direktavkastande bolag

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, många av mina större innehav har ganska bra direktavkastning och är den typen av bolag. Men om börsen går ner "beror det på någonting" och då kommer a) kursen att gå ner kraftigt för dessa bolag också och b) vissa av dem måste kanske slopa eller minska sin höga direktavkastning under en period.

      Radera
  2. När jag tittade närmare på min portfölj i söndags blev jag faktiskt förvånad över att den inte var dyrare. Rent generellt verkar det mesta dragit iväg räknat på P/E tal men marknaden verkar ändå ovillig att konsolidera förvärv pro forma för att räkna på kommande års P/E eller värdera upp utdelningsbara kassaflöden snarare än P/E.

    Så mitt intryck är att man antingen får satsa mot marknadens pessimism inom finans, fastighet och fiskodling (de tre F:n?) eller också leta lite djupare i bolagets räkenskaper.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har en poäng där, vissa mindre/medelstora bolag som växer på ganska bra är inte så dyra. En del av de bolag du diskuterar på din blogg den 10e April ser inte så dyra ut - trots fin utveckling. Kul med de tre F:n - fiskodling the odd one out...

      Radera
  3. Något av det mest meningslösa som finns är att ge bort sina pengar till dessa hedgefond förvaltare. Bloggaren Sensim Steps beskriver på ett mycket förtjänstfullt sätt detta i sitt inlägg Buffett sopar banan med hedgefonderna.

    Sektorrotation är en annan teknik som man kan tillämpa om man vill förlora pengar. Go out and try it.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, Lars, sektorrotation och hedgefonder står inte så högt i kurs hos mig heller. Sen finns det jätteduktiga förvaltare och analytiker som jobbar i hedgefondindustrin - men avgifterna tar bort mycket av avkastningen för oss kunder. Speciellt om de är duktiga. Dessutom är det svårt att lyckas över lång tid med denna investeringsstil. Och svårt för oss kunder att kunna hitta de riktigt duktiga förvaltarna. Och hedgeonder byter ofta förvaltare och inriktning etc.

      Radera
  4. Som svar på din inledande fråga skulle jag helt enkelt säga: titta på andra börser. Och jag skulle börja med Kanada som på många sätt är likt Sverige, där det digitala utbudet är stort, och bevakningen i många fall är mkt mindre än på USA-börserna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, men aktiemarknader styrs till stor del av USA börserna. Om USA är högt värderat brukar många marknader "följa John" till höga värderingar. Som nu.
      Men Kanada är intressant, jag har Fairfax Financials som ett av mina större innehav.

      Radera
    2. Jag har sneglat på Fairfax också detta året. Symptom på ansträngda värderingar och kanske bör man lika gärna bygga kassa när man börjar söka på nya marknader efter något nytt... Är ju inte riktigt så att ännu en ny position i något kommer göra stora avtryck på helheten. ^^

      Radera
  5. Jag tycker att du slår huvudet på spiken här:

    "Ibland kommer portföljvärdet att minska rejält om man har långsiktiga aktieportföljer. That's life."

    Jag tror att man måste acceptera svängningarna. Värdering och tajming är notoriskt svårt att lyckas med (i alla fall för mig). Därför har jag gått över till indexfonder. Man får helt enkelt ha disciplin och is i magen så att man kan rida ut eventuella stormar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, man får bita i det sura äpplet. På lång sikt blir det bra. Tajming är mycket svårt. Att slå index är också väldigt svårt - speciellt över lång tid.

      Radera