söndag 13 mars 2016

Verkstadsinnehav blev mer investmentbolag i veckan...

Under slutet av Januari och början av Februari gjorde jag direktinvesteringar i en handfull svenska verkstadsbolag när kurserna kom ner på vad jag tyckte attraktiva nivåer (jag tog in dem i min korta portfölj). Eftersom jag har en tyngdpunkt på investmentbolag i den långa portföljen har jag inte investerat mycket direkt i svensk verkstad. Närmast ingenting. Äger man Investor (ABB, Atlas), Industrivärden (Sandvik, Volvo) och Latour (Assa) så har jag exponering ändå. Men i veckan sålde jag av nästan all nyinköpt verkstad och köpte mer Investor och Industrivärden istället. Dessa verkstadsbolag har på denna korta tid avkastat vad man kan begära på ett år inklusive utdelningar. Se diagrammen nedan:
Volvo


SKF 

SANDVIK 

ABB

Volvo verkar fortfarande ha en attraktiv värdering, trots uppgången, och värderas bara till 13 - 14 prognostiserad vinst. Men det är just det: prognoser. Och Volvo brukar tyvärr inte följa sådana... men på lång sikt har bolaget mycket potential via bl a effektiviseringar. Balansräkning är bra efter mycket arbete, men lite oroande att de inte säljer mer lastbilar med så låga räntor? Hursomhelst, potentialen  får jag ta del av via Industrivärden. 

SKF har också en låg värdering givet prognos, kanske 12 - 13 ggr 2016 vinst. Men bolaget får allt mer konkurrens från b la Kina och har sänkt sina finansiella mål. Ingen stark balansräkning. De är duktiga, men kommer att behöva vara detta, och jag undrar om de klarar prognosen 2016? Här tappar jag min exponering. 

Sandvik kom med ett bedrövligt bokslut för 2015. Men nytt dreamteam vid spakarna. Värderas på 17 ggr 2016 vinst (som jag tror inte de kommer att klara). Ingen stark balansräkning. Ser dyrt ut just nu men på lång sikt tror jag detta blir bra, och då får jag ta del av detta via Industrivärden. 

ABB värderas på ca P/e 17 för 2016 och ser ganska dyr ut. Men här finns omstruktureringspotential och stora möjligheter. Bra balansräkning. Men Investor har ökat upp här så jag får ta del av detta via dem. 

Atlas Copco köpte jag inte men värderas nu till 18 -19 ggr 2016 vinst. Men Investor ger natuligtvis ganska stor exponering. Stjärnan i sektorn det senaste decenniet. 

Det enda bolaget jag behöll var Alfa Laval, som har en liten annorlunda inriktning. Efter Atlas (och kanske Assa) har Alfa Laval nog högst kvalité av dessa verkstadsbolag? Tycker de ser intressant ut på sikt och värderas just nu till ca 15 ggr vinst för 2016. Och jag får ingen exponering via investmentbolagen i detta bolag. 

Avslutningsvis kom jag med mina väldigt ungefärliga beräkningar fram till att substansrabatten i Industrivärden och Investor har ökat i år. Det blev därför attraktivt att sälja dessa verkstadsbolag till hyfsad vinst efter kort tid och köpa dem (och andra bolag som jag gillar) med rabatt i investmentbolagen. 

Verkar dessa resonemang rimliga? Min portfölj blir därmed ännu tråkigare. Men jag får färre bolag att följa i detalj. Och det är ju bra eftersom tid är en knapp resurs. 

8 kommentarer:

  1. Jag gillar Investor (även om företaget i och för sig kan ha negativa sidor).

    Tryggt, stabilt, långsiktigt. Och dessutom höjde Investor utdelningen från 9 till 10 kronor i år! Företaget har målsättningen att "ge en stadigt stigande utdelning", enligt hemsidans förstasida.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gustaf/Lönehelg, jag tror att det nya Investor som växte fram under Ekholm är mycket mer aktieägarvänliga än vad man varit innan. En stadigt stigande utdelning är ett exempel på detta. Du har helt rätt att det finns smutsiga inslag i SAABs affärsverksamhet historiskt och och med stor sannolikhet nu också. Östergren skildrar detta fantastiskt, jag har läst Gentlemän och Gangsters två gånger och tyckte mycket om TV-serien. Men jag har kommit till slutsatsen att länder måste ha en rätt at försvara sig. Och SAAB kan bidra till detta. Sedan är upphandlingarna i denna sektor djupt problematiska, ofta med stora inslag av korruption. Mitt nästa blogginlägg skall nog handla om etik och moral och aktieinvesteringar!

      Radera
  2. Svårslagen strategi enligt Lennart så hur skulle det kunna vara fel? :-), tid är en bristvara som är svår att köpa tillbaka...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aktiestolpen, om du menar Aktiestinsen så har hans småländska sunt förnuft approach till aktieinvesteringar haft inflytande på mig. Han lyckas också, likt Buffett, förenkla och skala av aktieinvesteringar till essensen. Men också att vara konsekvent (vilket jag inte har uppnått ännu...). En handfull enkla regler som han följer.

      Radera
  3. Jag tycker det lät vettigt. Gjorde något liknande som dig då jag under nedgången köpte in Bulten, Beijer Alma, Nolato och Skanska. Efter en normal årsavkastning på någon vecka sålde jag dessa och köpte på mig Industrivärden istället. Tråkigt, men bra och framför allt så gillar jag Lundberg och har stora förhoppningar att Industrivärden blir ett välskött Lundbergföretagen light.

    SvaraRadera
  4. Investor har redan transformerats i rätt riktning. Och Forssell verkar fortsätta på den vägen. Men Nittiotalist, jag har också stora förhoppningar på det nya Industrivärden. Med Lundberg som mer aktiv ägare och Ordf i styrelsen och Helena Stjernholm som ny VD ser det bättre ut än på länge. Jag tror de kommer sälja Ericsson för att minska skuldsättningen. Hart trott kanske ICA eller Volvo förut. Men tror att Helena med bakgrund i riskkapital ser värden i ICA (t ex Apoteket Hjärtat). Lundberg har köpt aktier i Volvo. Men aldrig i Ericsson. Kanske Investor köper Ericsson, bolaget har blivit ett litet bolag i deras stora portfölj och de har de ekonomiska musklerna att göra en affär. Eller kanske lägger FAM ett bud på båda Investmentbolags Ericsson aktier?

    SvaraRadera
  5. Vettigt att sälja av verkstadsbolagen du nämner då de har en kraftig belåning. Svårt att se utdelningshöjningar där. ABB gillar jag eftersom kassaflödet har blivit världsklass sedan Gardell gick in i bolaget. ABB har blivit mer aktieägarvänligt och jag hoppas den trenden ska fortsätta.
    AlfaLaval är ett fint verkstadsbolag, kan tänka mig att äga det och AtlasCopco. Synd att Alfa har lastat på så mycket skuld bara.

    SvaraRadera
  6. Efter att du nämnt Alfa Laval i ditt inlägg så blev jag nyfiken att titta på bolaget då det under många år varit en favorit i sektorn men alltid handlats till premium när jag kikat på det. Gissa om min förvåning när jag nu ser att bolaget handlas till en klar rabatt mot sektorn!

    EV/EBITDA 8,8 för Alfa Laval, vilket jag inte alls tycker är högt. Jämfört med t.ex. Atlas och ABB: 11,5. SKF: 9,5 och Sandvik 7,3.

    Detta placerar Alfa Laval i den undre delen, och jag skulle vilja påstå att kvalitén i bolaget ligger i den övre delen.

    Kolla t.ex. rörmarginaler: Atlas: 19%, Alfa: 14%, Sandvik, SKF 10% och ABB 8%.

    Sedan tycker jag att Alfa Laval tillsammans med ABB är de som tar del av de intressantaste "megatrenderna" jämfört med kollegorna.

    På en snabb koll så blev jag mycket positiv till Alfa, ett mycket välskött bolag som värderas lågt sett till sin historik och sektorkollegor. Värderingen är även under den genomsnittliga värderingen för OMXS30. Självklart är konjunkturen osäker, men Alfa har varit ett av de stabilaste verkstadsbolagen under 2008.

    Är man långsiktigt så tror jag att man idag får mycket värde för pengarna om man köper Alfa och sitter på den i flera år (dir.avk 3,5% och de har aldrig sänkt utdelningen sedan nynoteringen 2002).

    SvaraRadera