måndag 3 maj 2010

Ruggiga rapporter - men mer rysliga bolag på småbolagslistorna än raketer?

Oj, oj vilka rökare till rapporter vi har fått in från de stora industribolagen och bankerna. Konjunkturen har vänt, det måste vi nog säga. Allt som har med transportmedel på land har verkligen börjat tagit fart. Men bolag mot fastighetsmarknaden JM, Midway, Nobia etc har gått sämre. Där har konjunkturen kanske ännu inte vänt. Konsumtion och konfektion har gått ok.

Under den senare tiden har jag tittat lite närmare på de mindre bolagen på Stockbörsens småbolagslistor. Microcap.Och efter att ha granskat NGM, Firsth North, Aktetorget, OMX Small Cap etc efter intressanta småbolag har jag inte hittat mycket. Som värdeinvesterare är det många bolag som går bort. Väldigt många.

Skyhöga värderingar av eget kapital och/eller vinster, bolag som nästan aldrig har gjort vinst, bolag med stora, eller enorma,  räntebärade skulder och lite reella tillgångar. Många bolag har dåliga affärsmodeller. Många bolag har jag ingen aning om vad de gör. Eller hur de sin tjänar pengar. Eller kommer att tjäna sina pengar. En del bolag har klena balansräkningar och finns i marknader med stora resursstarka elefanter.  En del har börsvärden bara på några miljoner. De flesta betalar ingen utdelning, och har aldrig gjort detta. Ofta är de ojämna bolag; bra räntabilitet på eget kapital ett år, följa av tre år med minus. Ibland gör de förvärv av bolag med högre omsättning än de själva, får ruggigt stor del goodwill av tillgångarna och stora räntebärande skulder o s v.

Men så finns det bolag som är Sveriges framtid. Så är det naturligtvis. WESC till exempel. Jag köpte en liten post nära jag bode i Östasien för några år sedan. Bolaget hade varit lönsamt men sedan satsade man stort i USA och visade kortsiktigt röda siffror. Då köpte jag. Det är ett mycket bra bolag. och framtiden ser ganska ljus ut. Värderingen är dock högre nu.  Jag köpte också Gymgrossisten vid denna tid. Ett fint bolag. Men det blev uppköpt av CDON, som är ett dotterbolag till MTG. Synd.

Kvalitetsbolagen på dessa listor är ofta dyra. Ta t ex operatören Bahnhof på Aktietorget. Det verkar välskött vid en hastig betraktelse. Men p/e 32, eller 14 för nästa år, och man får betala hela 22ggr det egna kapitalet - är inte direkt billigt. 0.8% utdelning är dock i vart fall utdelning.

En del småbolag har varit 10-taggare de senaste 5 åren. Dvs ca 1000 % i totalavkastning eller mer: Impact Coatings, Björn Borg, Micro Systemation AB.

5 taggare (eller nästan, eller mer) på 5 år är Betsson, Thethys Oil, Fenix Outdoor (som jag sedan några år tillbaka äger en andel i) och Sagax.

Men 10-taggare och 5-taggare av i morgon kanske är en helt annan grupp bolag än ovan. Något eller några av dessa hittills framgångsrika bolag kanske också blir morgondagens vinnare.

Många småbolag finns i råvarusektorn, t ex gruvsektorn, som Lovisagruvan med ett börsvärde på 85 miljoner. Och som faktiskt, hör och häpna, ger en utdelning på 1%.  Eller Dannemora mineral som gått upp 500% på ett och ett halvt år och har ett börsvärde på närmare 400 miljoner SEK. Det finns ett stort inslag av lotteri i dessa bolag. Jag avstår. Jag vill kunna beräkna vad ett bolag är värt. Inte vad det kanske eventuellt är värt om si och så sker. Dessa bolag kan naturligtvis ibland bli väldigt bra. Att jag missar dessa får jag ta.

Vilka är då guldkornen i denna samlig av högt och lågt?

Ett står klart. För att kunna besvara frågan, måste man kunna läsa rapporter. Det finns få analytiker som räknar på dessa bolag. Om alls några. Och en del av de som gör dessa analyser har tvivelaktiga syften. Jag har hittat en handfull intressanta bolag som jag kommer att bevaka. Om dessa kommer jag att komma tillbaka.

Vad tycker ni? Finns det många guldkorn på de mindre listorna? Har ni hittat ett nytt IKEA, H&M, eller mer realstiskt Björn Borg, Tele2, eller Nordnet? Skall vi småinvesterare ens bry oss om dessa listor, eller låta investmentbolag som Ratos, Traction, Kinnevik, Svolder etc hitta dessa guldkorn? Eller är det bättre att hålla sig till stora och medelstora bolag som Sandvik, SEB, Sweco och Peab?

18 kommentarer:

  1. Om du ska riskminimera tror jag att du ska lämna allt mindre än Small Cap därhän. Bolagen är nästan utan undantag svaga och introducerade av huvudägarna med avsikten att sälja.

    Dessutom är regelverket på listorna mycket slappare och det finns en hel del problem med informationsgivning och även direkta oegentligheter.

    SvaraRadera
  2. Aros Quality Group på aktietorget har en låg värdering, oavsett vilka multiplar du använder.

    SvaraRadera
  3. Lundaluppen, jag tror att du har rätt till viss del.

    Men du gör det lite för lätt för dig. Bolag som Kabe, WESC och Fenix Outdoor, som alla fortfarande har relativt sma börsvärden, har för inte sa lang tid sedan varit riktiga microcap bolag.

    Bade Kabe och Fenix är välskötta familjeägda bolag, men konservativ balansräkning som är utmärkta för en riskminimerare. Nu är de flesta bolag inte sadana pa dessa listor. Men det finns nagra fina bolag med bra ägare, ledning, produkter och affàrsmodeller.

    Jag tycker helt enkelt det är roligt att analysera bolag själv. Och som smasparare har man en fördel mot t ex fonder att man kan köpa in sig i bolag med sma börsvärden.

    Har tittat lite pa Aros Quality Group. Inte pa min topplista, men inte ointressant.

    SvaraRadera
  4. Aros Quality.Kabe.Skåne möllan

    SvaraRadera
  5. Durocs nyckeltal ser intressanta ut! Som företag i krisen tycker jag man har agerat klokt! Man har både gasat och bromsat genom företagsförvärv och slopat utdelning. Kassan är stor men industrikonglomerat behöver väl ganska hög soliditet för nedskrivningar av maskiner etc?
    I senaste rapporten så tyckte VDn se tecken på en vändning och de förhoppningsvis kan de framgent vissa positiva siffror utifrån de besparingar som gjorts.
    Problemet med duroc verkar vara att växa och samtidigt göra vinst. Aktien kanske inte blir en tiotaggare, men en dubbling borde vara rimlig inom en ganska snar framtid? =)
    Hade varit skoj och se vad risksminimeraren anser om duroc!?
    Vänliga hälsningar // selle

    SvaraRadera
  6. Vad gör att Aros inte ligger på din favoritlista? P/E som är nästan ensiffrigt, Kurs / EK på 1,4. Ingen goodwill i balansräkningen och en soliditet på 62 %. Trots låg belåning har räntabiliteten i genomsnitt legat kring 20-25 % årligen. Historisk rörelsemarginal kring 8 % och P/S på 0,44. Tillväxten har också tidigare legat kring 15-20 % årligen. Ledning som är mycket kompetent. Jag äger en mycket stor del Aros och jag undrar varför du inte gillar den oerhört mycket.

    SvaraRadera
  7. Anonym 1, för några år sedan tittade jag på Duroc. Det var rabatt på det egna kapitalet, och hög soliditet. Men det avkastar för lite på eget kapital för att jag skall vara intresserad. De sensate 10 åren har de avkastat kring 15% under endast två år. De har låga eller negativa brutto marginaler. Dessutom är Traction största ägare (och Peter Stillsträm sitter i styrelsen) och jag äger en post i Traction. De jobbar bra på att omstrukturera och vända och uteckla bolag. Det har dock ägt Duroc ett bra tag nu. Utan att få någon riktig fason på det. Men kanske är de på rätt väg nu, vem vet. Jag förerdar nog att öka i Traction framför att investera i Duroc.

    SvaraRadera
  8. Anonym, Skånemöllan är ett fint bolag. Avknoppat från Midway, ett av mina innehav. Men är det inte högt värderat?

    Aros Quality group är ett fint bolag, det visste jag. Som jag skrev har jag endast tittat lite på detta bolag och jag tyckte inte det var ointressant. (Jag har inte tid att läsa rapporter om alla bolag).

    När du nu skrev så väl om bolaget tog jag mig en ytterligare titt. Jag tror du har rätt anonym III, det här är ett intressant bolag. Som jag antagligen har underskattat. Jag skall genast läsa deras årsredovisning via aktietorget. Nyckeltalen ser, vid en hastig läsning, mycket aptitliga ut och bolaget är relativt lågt värderat.

    SvaraRadera
  9. Läste i senaste Aktiespararen om Elos det är en industrikoncern som är organiserad i två affärsområden: Medicinteknik och Precisionsteknik. Koncernen har en betydande marknadsposition inom dessa marknadssegment.lät intressant skall beställa lite material och läsa.

    SvaraRadera
  10. Elos, som hette Westergyllen förut, har ändrat inriktning. Det var väldigt spretigt förut, de har bl a knoppat av något bolag har jag för mig. Det har historiskt varit ojämnt vad gäller marginaler, räntabilitet etc. Det är möjligt att denna nya inriktning på två affärsområden kommer att bli lyckad. Men denna affärsmodell och fokus är ganska oprövad. De måste under längre tid visa att detta är framgångsrikt för att jag skall bli intresserad.

    SvaraRadera
  11. Sagax får min röst bland de mindre bolagen. Enkel och tydlig affärsmodell som ger väldigt stabila kassaflöden. Lägg därtill en väldigt kompetent företagsledning. Läs VD-ord i årsredovisningar och delårsrapporter, så får ni en föraning.

    I övrigt kan nämnas Scribona som tar lite högre risker, men som hittills varit duktiga på att de affärsmöjligheter som krisen givit. Dock svaga i sin kommunikation, får så om kommande årsredovisning är bättre.

    Mvh

    Guld2lax09

    SvaraRadera
  12. Sagax verkar att vara ett intressant fastighetsbolag. Defnitivt värt att bevaka. Det har långa bindningstider pa sina lan, vilket signalerar riskmedvetenhet. De är ocksa en nischaktör i och med sin inriktning. Jag har dock alltid varit kluven till fastighetsbolag. Och ökar jag i Lundbergs får jag mycket fastighet till en avsevärd substansrabbat via investmentboalgsrabatten. Men langsiktigt har jag som mål att öka andelen fastigheter i min portfölj. Sagax kanske passar in där, vem vet, men det finns många intressanta bolag i branschen; t ex Wallenstam och Castellum.


    Det är möjligt att Scribona, nu när det är ett finansbolag blir jättebra. Scribona var en del av Esselte och blev egen verksamhet, sakta men säkert har verksamheten med kontorsteknik och konsultverksamhet försvunnit. Och nu är detta ett nytt bolag som äger gamla Stenbeck privat banken Banque Invik och har käpt EETI fran Citibank (Detta gurnseybolag investerar i topplan i bostads-fastigheter i Europa). Det är möjligt att detta blir görbra, ägarna verkar intressanta. Men jag förstår inte riktigt denna verksamhet. Ett sorts investmentbolag. Mycket är oklart. Björn Dafvegard gillar bolaget, han kanske förstår mer än mig. Men jag passar.

    SvaraRadera
  13. Tack för bra blogg.
    Vad tror du om Biolin? Ännu ingen utdelning, fortsatt stigande omsättning, bra ebitda, VD-byte, ingen utdelning, rykten om uppköp (såklart...). Kanske inget blivande storföretag men klart nischade och på uppgång i o m förvärv och breddning av bolagskompetensen.
    Biolin Scientific är ett medicinteknikföretag och säljer olika slags mätinstrument till forskare och universitet.
    Hank

    SvaraRadera
  14. Anonym, efter många år år av förluster gick Biolin Scientific med vinst under 2009. Det känns som om detta bolag inte riktigt har den historia jag vill se för att vara riktigt intresserad. Det är ok med röda siffror av någon speciell anledning, under en kortare tid t ex krisen 09, men detta bolag har ökat omsättning under förlust under en väldigt lång tid; det har tagit många år att nå upp till dagens lönsamhet.

    Vidare är det här ett gränsfall på ett bolag som jag inte riktigt förstår vad de gör. Och då brukar jag avtså.Jag äger Getinge, förstår den typen av medicinteknik - hoppas jag. Dock äger jag Astra Zeneca för att det är så misstrott och billigt - även om jag faktiskt inte fullt ut begriper vad AZ gör. Dock begriper jag hur de tjänar pengar, deras affärsmodell, och kan se lönsamheten utifall de kontinuerligt får fram bra produkter.Vilket är deras kortsiktiga problem.

    Det är möjligt att Biolin Scientific får en lysande framtid. Deras balansräkning ser ok ut. Men jag vill se lite mer kontinuitet av vinster, utdelning innan jag blir intresserad.

    Introduktionskursen 2006 var kring 16 kr, nu får man betala knappa tian. Om BS kan fortsätta på den väg de stakat ut de senaste 5 - 6 kvartalen är det säkert inte dyrt i dagsläget. Men jag avstår, vilket naturligtvis inte innebär att detta nödvändigtvis är en dålig investering.

    SvaraRadera
  15. Duroc nog finns det väl bättre bolag att investera sina pengar på än just i detta bolag ?
    Ser man hur bolaget gått sedan introduktionen för nästan 20år sedan, och hur aktien ligger till idag blir man inte inte imponerad.

    Rent historiskt börja bolaget som ett högteknologiskt företag inom laserteknik, borde inte bolaget utvecklats markant och varit ett högteknologiskt bolag idag ?
    Idag är lasertekniken endast en mindre marginell del inom verksamheten, en markant förändring.

    Resten är mer som en spretig diversehandel med verktyg och plåttillverkning inom diverse traditionell verkstadsindustri, vilken som helst.
    Sådana bolag finns det idag en uppsjö utav på marknaden med betydligt bättre lönsamhet att investera i för framtiden.

    SvaraRadera
  16. Trygga Hem!Drygt men alldeles enkelt och affärs modell.ev"floats" i framtiden.
    din åsikt
    Tack

    SvaraRadera
  17. Anonym, jag skulle inte heller investera i Duroc, men som en liten del av Tractions portfölj kan det kanske vara intressant - Stillström kanske far ordning pa verksamheten med tiden, vem vet.

    Trygga Hem, utköpet av Securitas Direct visar hur intressant denna bransch är - det var slagsma om bolaget.

    I mars 2009, kurs 8 kronor gav Börsveckan rådet att sälja Trygga Hem. De tyckte att värdering av rörelseresultatet var för högt, att bolaget behövde ta in pengar och kanske inte skulle kunna växa sa snabbt i framtiden.

    I dagarna handlas aktien kring 18 kr, skyhögt p/e, nästan 6 ggr eget kapital.

    Bolaget tjänade endast 3 öre/aktie 2009. Första kvatalet 2010 var dock betydligt bättre.

    Men anonym det finns enorma förväntningar pa detta bolag. I Nov 09 gjorde man en riktad emission pa 17 MSEK, men klarar alltsa inte växa sa här snabbt under lönsamhet.

    Intressant bolag i intressant bransch, men en aktie som sa vitt jag kan bedömma är skyhögt värderad och har mycket att leva upp till. (Men sa tyckte jag om Securitas Direct ocksa...)

    SvaraRadera
  18. Till Riskminimeraren
    Ang Duroc Rent historiskt sett sedan bolaget grundades. Är detta inte något vidare kort att lägga i en portfölj. Verkar inte heller som det du nämner och tror på för framtiden ger ett gott tecken på kompetens snarare tvärtom.
    Det behövs en ny ledning samt renodling av bolaget om man åter skall tro på bolaget som placering. Tills dess lär nog bolaget fortsätta som det gjort hittills under de senaste 15 åren.

    SvaraRadera