Hej alla andra småsparare. Har ni funderat på att köpa en amerikansk indexfond för att genom låga avgifter komma åt en på sikt vändande amerikansk ekonomi? (Och dessutom troligen under de kommande åren allt starkare dollar i förhållande till kronan.)
Idag har en ny möjlighet öppnats upp för er. Ni kan köpa de nya bebis B-aktierna i Berkshire Hathaway. De kostar idag drygt 70 dollar, innan split 1/50, hela 3475 USD. Jag har ägt de vuxna B-aktierna några år - ganska medioker investering hittills plus 10 - 15% och ingen utdelning. Men jag tror inte värderingen på Berskhire är speciellt ansträngd för tillfället.
Men tro inte att ni kommer att få 20% avkastning om året i dagens Berkshire. Det har nämligen varit den årliga ökningen av substansvärdet i snitt under dryga 40 år. Idag har Berkshire ett marknadsvärde på drygt 150 miljarder dollar. Det är inte lätt att få ett bolag som är värt mer än 1000 miljarder SEK att avkasta 20% per år. Men jag tror faktiskt att Warren et al kommer att klara av att slå S&P 500 index, som är grunden för de vanligaste amerikanska indexfonderna. Berskhire kommer för övrigt att med stor sannolikhet bli en del av S&P 500 efter denna split. Något som gynnar aktien - något - kortsiktigt, eftersom indexfonder då måste köpa denna, likaså indexliknande fonder av typen Robur Amerika.
Om ni undrar över förvaltningskostnaderna. Berskire H styrs av Buffet och knappa 20 medarbetare på ett våningsplan i ett kontorskomplex i Omaha, Nebraska. Se bilden nedan. Mer kostnadseffektivt blir det inte. Ni kommer inte få någon utdelning de närmaste åren. Men kanske om några år? Det finns dock stor osäkerhet om vad som händer med bolaget efter eran Buffet och Munger (de är 79 och dryga 80 år gamla).
Vad är då Berkshire? Ett jättelikt försäkrings och återförsäkringsbolag, en utilityjätte, portföljförvaltare av högavkastande kvalitetbolag på främst amerikanska börsen samt ägare av helägda rörelser, också främst i USA. Dessutom finns finansiella instrument av klok karaktär, obligationer, konvertibler, cash och anledningen till splitten - ett nytt helägt järnvägstransportbolag.
Anledningen till att Berskhire inte har splittat innan är att Buffet tror på långsiktiga aktieinvesteringar. Man köper bra bolag för att äga på sikt. Dyra aktier leder helt enkelt till mindre trading och det leder till mindre spekulation. Men nu blev som det blev i och med köpet av BNSF. Jag tror att detta är bra för Berkshire, och speciellt dess B-aktie. Som alltså kan vara ett alternativ till en S&P 500 indexfond. Men mycket mer avkastning än något bättre än detta index skall man nog inte förvänta sig. Detta är ingen aktie för klippare. Här pratar vi minst 5 - 10 års sikt för investeringen.
Men är inte Berkshire lite övervärderat? :-) eller kanske inte, eller kanske lite? eller kanske är dom ett klipp?
SvaraRaderaSom vanligt har du poäng Cristoffer! Det är myckets svårt att räkna ut värdet på ett bolag som har så oerhört många delar, så oerhört många typer av verksamhet och ett marknadsvärde på drygt 1000 miljarder svenska kronor. Men jag tror faktiskt att det finns en viss rabbat på tillgångarna under det senaste året. I början av 2008 var bolaget antagligen övervärderat, men idag får man nog ganska mycket för pengarna. Detta är dock ett ämne för ett nytt inlägg.
SvaraRaderaRoligt att du gillade inlägget George (om man får lov att kalla dig detta, istället för bloggnamnet,efter placera.nu-artikeln). Du har en poäng i att risken med stor sannorlikhet är lägre för Berskhire än S&P 500, men det finns mycket kunskap i Buffets och Mungers huvud som ingen annan har. Osäkerheten vad som kommer efter dessa herrar är relativt stor. Ett index är inte beroende av nyckelpersoner.
SvaraRaderaJag är inte säkert på att Berkshire i dagens form kommer att klara av mycket bättre än något bättre än S&P 500 index under t ex den kommande 10-årsperioden (då räknar jag med utdelningarna man antagligen inte får i BKR).
Skulle man bryta upp Berkshire i olika delar är det antagligen lågt värderat idag. Det skulle om inte detta sker kunna bli en utdelningsmaskin tiden efter Buffet & Munger. Det skulle kanske inte kräva så mycket av efterträdarna att förvalta bolaget och dess underverksamheter väl - och sedan dela ut pengar istället för att försöka hitta nya bra jätteinvesteringar.
Tror man kan få aktien betydligt billigare dagarna efter Buffets bortgång. Panik i leden när gurun fallit, då är det dags att hugga.
SvaraRaderaGeorge: Buffets kollega Munger är ju flera år äldre och fortfarande aktiv. Så några år till vill nog Buffet vara med i hetluften. Som jag skrivit tidigare på denna blogg tror David Sokol (född 1956) skulle bli en utmärkt man för åtmistonde stora delar av verksamheten. Han kan utilities.Buffet öser också beröm på Ajit Jain (född 1951) och hur han sköter försäkringsverksamheten. De två och en investeringsansvarig?
SvaraRaderaAnonym, du kan ha rätt. Men jag tror att efterdyningarna till denna finanskris, Februari -Mars 2009, var ett betydligt bättre tillfälle att köpa om man vill köpa på dipp. Så lågt kommer antagligen aldrig Berkshires tillgångar att värderas igen.